Технологичните гиганти продължават да отчитат стабилен ръст в печалбите си, тъй като потребителите надграждат своите устройства и търсят все повече облачни услуги по време на дистанционната работа и обучение.

Печалбите на Apple почти са се удвоили до 21,7 млрд. долара за последното тримесечие, което отчасти се дълги на добрите продажби на новите и по-скъпи iPhone модели с 5G.

Microsoft отбелязва печалба от 16,5 млрд. долара в същото време – с 47% повече на годишна база, поради търсенето на облачни услуги и игри.

Анализаторите предупреждават, че цифрите могат да доведат до по-сериозни регулации и по-тежко данъчно облагане на технологичните компании на някои места по света.

Компанията майка на Google, Alphabet, също съобщи във вторник, че тримесечните ѝ печалби също са нараснали до рекордно високи нива. Това до голяма степен се дължи на увеличението на разходите за онлайн реклама, насочена към крайните клиенти, които в момента са по домовете си и пазаруват онлайн поради ограниченията.

В платформата за видео споделяне YouTube, която също се притежава от Google, приходите от реклама са скочили до 7 млрд. долара през трите месеца, приключващи на 30 юни, в сравнение с 3,81 млрд. долара година по-рано.

Шефът на технологичния гигант Сундар Пичай заяви, че има „нарастващ прилив на онлайн активност в много части на света и ние се гордеем, че нашите услуги помогнаха на толкова много потребители и фирми.“

Главният финансов директор на Google Рут Порат каза, че приходите, които достигнаха 61,9 млрд. долара също отразяват, „повишената активност на потребителите онлайн“, тъй като много икономики по света в момента се възстановяват от пандемията от коронавируса благодарение на технологиите.

Междувременно рекордните продажби на Apple бяха стимулирани от нарастването на покупките на iPhone, както и абонаментите за нейните телевизионни и музикални стрийминг услуги.

„Това тримесечие нашите екипи отбелязаха период на несравними иновации, споделящи мощни нови продукти с нашите потребители, в момент, когато използването на технологиите за свързване на хората навсякъде по света никога не е било по-важно“, каза главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

Технологичният гигант в Калифорния също открои Китай като най-бързо развиващия се пазар, където потребителите започнаха да купуват все повече аксесоари като Apple Watch, както и най-новият модел iPhone 12, който може да се свързва с по-бързите 5G мрежи.

Анализаторът на Wedbush Ден Айвс заяви, че като се има предвид глобалния недостиг на чипове, засягащ много компании, включително и Apple, резултатите на компанията за това тримесечие могат да бъдат описани като „златен медал“.

Той добави: „Китай остава ключов компонент в успеха на Apple, тъй като 20% от надгражданията на смартфони iPhone идват само от този регион.“

Microsoft също заяви във вторник, че продажбите ѝ през четвъртото тримесечие са били предизвикани от силното търсене на персонални компютри, което е довело и до ръст на продажбите на операционната система Windows, както и на новите игрални конзоли Xbox – въпреки че продажбите на съдържание за Xbox бележат лек спад.

Паоло Пескаторае, анализатор от PP Foresight каза, че това предполага, че пандемията ще донесе допълнителна диверсификация на технологичните компании поне до 2022 г.

Тъй като отчасти икономиките на много страни започнаха да се отварят отново, фирми като Microsoft, Alphabet и Apple започнаха да изготвят планове как да се развиват, дори когато хората започнат пак да прекарват повече време далеч от домовете си и техните устройства. Microsoft наскоро пусна облачна версия на своята операционна система. Паскаторе посочи също, че гигантите от Силициевата долина са изправени пред засилен контрол и разследвания в момента, когато печалбите нарастват. Въпреки това, президентът на САЩ Джо Байдън подписа изпълнителна заповед в опит да насърчи конкуренцията в технологичния сектор.

Във Великобритания съвсем наскоро дори беше сформиран нов регулаторен орган, наречен Digital Markets Units, който започне работа по създаването на нови кодекси за поведение на технологичните компании и връзката им с доставчиците на съдържание и рекламодателите.

В САЩ президентът Байдън наскоро подписа изпълнителна заповед в опит да насърчи по-нататъшната конкуренция. Той предполага, че проблеми за потребителите могат да възникнат, тъй като големите технологични компании събират твърде много лична информация, изкупуват и задушават конкурентите си, които се опитват да наберат популярност и се конкурират несправедливо с малкия бизнес. Байдън даде и няколко препоръки за по-задълбочен контрол върху сливанията и поглъщанията на компании в технологичния сектор и забраната на нелоялните методи за конкуренция на интернет пазарите.

Така отново се запазва тенденцията, която възникна още в началото на пандемията от коронавируса, технологичните компании да отбелязват рекордни печалби и силен ръст в продажбите и приходите си, докато доходите на редица други бизнеси и частни лица потъват. Това е напълно обяснимо, тъй като именно технологиите са това, което спасява икономиката ни и ни дава възможност по някакъв начин да продължим нормалния си ритъм на живот, а освен това ИТ продуктите винаги са се характеризирали с висока добавена стойност, която носят, тъй като обслужването им не е обвързано с физически човешки контакт, което дава възможност на компании дори с по-малко служители и капитали, да обслужват хиляди и дори милиони клиенти, без да има промяна в качеството на обслужването.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари