Пилотен проект на Siemens Мобилити показва как да се намали замърсяването на въздуха в Мюнхен

3
537
  • Siemens Мобилити, платформата ryd и компанията Hawa Dawa използват данни за околната среда
    и от превозните средства, за да оптимизират трафика
  • Проектът доказва, че индивидуалното управление на трафика може да намали броя на зоните със замърсен въздух
  • 35-40% от шофьорите избират по-екологични алтернативни маршрути

Siemen Мобилити, платформата ryd на ThinxNet и компанията Hawa Dawa реализираха съвместен пилотен проект в Мюнхен, който доказва, че шофьорите могат да бъдат насърчени да използват алтернативни маршрути и по този начин местата с мръсен въздух значително да намалеят.

Проектът използва сензори в реално време, които измерват замърсеността на въздуха и анализират данните, за да пренасочат трафика в града по оптимален начин. Четириседмичната пилотна кампания стартира през ноември 2018 г., а резултатите от нея са обещаващи. Те показват, че 35% – 40% от шофьорите имат желание да допринесат за намаляване на замърсяването на въздуха, когато им е предложен алтернативен маршрут чрез платформата ryd.

Оптимизирането на трафика на подобно индивидуализирано ниво може да допринесе за намаляване на замърсеността на въздуха в града като цяло.

Първоначалните резултати при участието на над 1600 шофьори отчитат намаляване емисиите на CO2 с 83 кг., на азотни оксиди със 114  г., съкращаване на изминатите километри с 663 км. – в допълнение към главната цел за редуциране на броя на зоните с мръсен въздух. Aко в програмата се включат до 20 000 водачи на автомобили в рамките на един град, намаляването на тези показатели би било еквивалентно на залесяването на площ от над 1 акър.

Целта на проекта е да докаже, че интелигентният трафик контрол може да помогне на Мюнхен и други градове да постигнат по-лесно целите си за устойчивост. Според Федералното министерство на околната среда на Германия, Мюнхен е на второ място по най-високи нива на азотен диоксид  в страната.

Според глобалния анализ за замърсяване и тенденциите в мобилността –

Inrix Traffic Scorecard, трафикът в Мюнхен е един от най-сложните в страната, като средно един шофьор прекарва 51 часа в годината в задръстване. По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в рамките на ЕС, произтичащи от мръсния въздух, ще възлизат на между €330 и  €940 милиарда годишно, като основната причина за това ще бъде трафикът.

Siemens Mобилити, компанията Hawa Dawa и платформата ryd обединяват усилията си, за да докажат, че технологиите и данните могат да облекчат както трафика, така и замърсяването на въздуха.

„Оформяйки облика на свързаната мобилност, можем да подобрим не само ефективността на транспорта, но и неговото влияние върху околната среда.

Нашите лаборатории за интелигентни трафик системи са в челните редици на анализа на данни и изкуствения интелект в автомобилния транспорт. Горди сме, че доказахме, че тези възможности могат да бъдат използвани за подобряване качеството на въздуха в Мюнхен“, коментира Михаел Петер, главен изпълнителен директор на Siemens Мобилити.

Трите компании работиха заедно, за да докажат тази концепция. Hawa Dawa предоставиха на лабораторията за интелигентни трафик системи на Siemens Мобилити в Мюнхен (ITS Digital Lab) прогнозни данни за замърсяването на въздуха. Там специалисти по данните и експерти по управление на трафика анализираха информацията, както и анонимни данни от платформата за „умни” автомобили ryd, за да се предскажат индивидуалните маршрути и да се предложат екологични алтернативи.

„Зелените“ маршрути бяха предоставени на потребителите на ryd преди началото на тяхното пътуване чрез приложение. Те бяха насърчени да използват алтернативните маршрути, като се включат в състезание в рамките на пилотния проект. По време на състезанието шофьорите с най-екологично поведение получиха ryd-точки, които по-късно могат да обърнат в други неща, например ваучери за Amazon.

„Изключително сме щастливи от резултатите на пилотния проект. Те показват, че  ryd общността може да промени нещата, и че нашите данни могат да подпомогнат разработването на практически решения за умния град. Като отворена платформа очакваме с нетърпение да създадем един общ продукт със Siemens Мобилити и Hawa Dawa и да си партнираме с други градове в Европа, подкрепяйки усилията им за чист въздух“, споделя Йоханес Мартенс, главен изпълнителен директор на ThinxNet GmbH – IoT компанията, разработила платформата ryd.

„Вярваме, че екологичните маршрути на индивидуално ниво имат изключителен потенциал като начин за справяне с неприемливите нива на замърсяване на въздуха вследствие на трафика. Този проект доказва значението на индивидуалното поведение, при това за толкова кратък период, както и огромният неизползван потенциал при набелязването и адаптирането на екологични маршрути заедно с други опции за умна мобилност. Приносът на Hawa Dawa за мониторинга на качеството на въздуха, прогнозите и моделирането е важна първа стъпка в изготвянето на мерки за справяне с мръсния въздух“, споделя главният изпълнителен директор на компанията Карим Тараф.

В дългосрочен план Siemens Мобилити, Hawa Dawa и ryd планират да проучат възможността да работят и с други европейски градове, помагайки им да постигнат целите си за устойчивост и да напреднат в развитието на интермодалната мобилност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари