Пиратите минават от Xvid на x264 при файловете със стандартна резолюция

3
388

Големите пиратски групи постепенно ще изоставят видеокомпресията Xvid и ще преминат към по-модерния вариант x264. Това става ясно от нов документ, в който са описани стандартите, които трябва да се спазват при качването на видеофайлове със стандартна резолюция. Елитните пиратски групи смятат да наложат новия стандарт първо при епизодите на нови сериали, съобщи Neowin.

През последните години стандартът x264 се наложи заради добрите си качества, които позволяват отлична картина при минимален размер на файловете. Видеоклиповете кодирани чрез x264 ще са съвместими със стандарта H.264/MPEG4, който вече е достатъчно популярен и добре поддържан в различните устройства и операционни системи. x264 се използва и от големите компании, предлагащи легални услуги в световната мрежа.

Новите правила са подкрепени от известните пиратски групи ASAP, BAJSKORV, C4TV, D2V, DiVERGE, FTP, KYR, LMAO, LOL, MOMENTUM, SYS, TLA и YesTV. Кодекът x264 се поддържа от устройства като TviX, Popcorn Hour, WDTV HD Media Player, Boxee, Xtreamer, PS3, Xbox 360, iPad и по-новите модели телевизори.

По-старите DVD плеъри обаче няма да могат да свирят файловете, създадени по новия стандарт и потребителите ще трябва да се замислят дали не е време за обновяване на техниката. Повечето хора обаче няма да имат проблеми със съвместимостта и само ще спечелят от промяната.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари