fbpx
3.9 C
София

Пиратската партия в Германия е против забраната на анонимно закупените предплатени карти

Най-четени

Заповед от Германския федерален конституционен съд, издадена през февруари, определи, че телекомуникационните компании в Германия трябва да искат официален документ за самоличност от клиентите си при закупуване на предплатена SIM карта, но миналата седмица политик от регионалната Пиратска партия апелира срещу постановлението.

Патрик Брейър, член на регионалния парламент в северната немска провинция Шлезвиг-Холщайн и брат му Джонас Брейър, адвокат, апелираха към Европейския съд за човешките права в Страсбург. В позоваването си те посочиха, че анонимната комуникация е защитена от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ).

Дания и Франция са делегализирали анонимно закупените предплатени карти, но братята Брейър заявиха, че подобен закон в Германия би бил безсмислен, тъй като самоличността може да бъде изфабрикувана или хората да внесат от други държави предплатените си телефони.

Докато немските власти твърдят, че законът предотвратява нелегални дейности, членовете на Пиратската партия не са напълно съгласни. В свое изказване германецът Брейър настоя, че анонимните телефонни обаждания са съществени и за легални занимания – от защита на журналистически източници до конфиденциални бизнес отношения.

Свободата на личната комуникация е гореща тема напоследък. С напредването на технологиите става все по-лесно за властите и органите на реда да следят отблизо живота на обикновения човек – нужен им е само закон, който да легализира действията им. Лошото е, че често тези закони се гласуват тихомълком и не винаги са в унисон с човешките права. От друга страна обаче технологиите се развиват и в обратната посока – наскоро бе пуснато приложение, наречено Burner, което позволява на хората да създават временни номера, така че получаващият обаждания да не може да проследи обратно обаждащия се.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини