fbpx
10 C
София

Пиратската партия: Просто партия или нещо повече?

Най-четени

Откакто бе създадена преди около 5 години, влиянието на Пиратската партия се усеща по целия свят. Сега движението за споделяне на файлове минава през труден период и докато се бори за признание и одобрение, австралийската столица представя партия с добри шансове да спечели места в Парламента.

Преди шест години зародилата се шведска Пиратска партия израстна от дребна група в потенциално глобална политическа сила.

Някои либертариански движения наподобяват определени аспекти на Пиратската партия, свързани със свободата на словото и пълната прозрачност на правителството. Други политически групи като Зелените, основани в Европа, имат общо с Пиратите по отвореното си новаторско и прогресивно мислене.

Но Пиратската партия е единствената, бореща се за управлението на общество като днешното, заляно от информация, изисквайки прозрачност от бизнеса и правителството, докато закриля личното пространство на отделния човек.

Въпреки популярното схващане, основната цел на партията не е да узакони споделянето на торенти с холивудски филми.

Основателят на Пиратската партия, Рик Фалквинж, казва:

„Да, ние сме пирати, Но който мисли, че да си пират е срамно, греши. Това е нещо, с което се гордеем.“

„Понеже вече сме видели какво означава да няма централизирано управление. Вече сме вкусили, докоснали и помирисали свободата без централизиран монопол на културата и знанието. Вече се научихме да четем и пишем – и няма да забравим как да четем и пишем, само защото не е удобно в очите на медиите от вчера.“

Неговите думи подсказват нещо по-дълбоко от добра метафора. Спомнете си какво се е случило през 15. век, когато Гутенберг създава печатната машина. Докато преди това само богатите и посветените са имали достъп до книгите – едно избрано малцинство от хората, изведнъж огромен процент от населението имат възможността да си купят книги и да четат.

До тогава цялата власт е била в Църквата, всички пари, земи, дори авторските права са принадлежали на Църквата. Да, твърдели са, че всичко е притежание на Бог, но всъщност властимащите са злоупотребявали с невежеството на масата.

И изведнъж хората прочитат Библията и разбират, че отчето може и да не е проповядвало същите неща. Хората разбират истината, стигат до знанието, и това води до една огромна революция в обществото.

Тази ситуация напомня ужасно много на днешната. Хората, разбира се, не са толкова невежи колкото преди са били, но Медиите са днешната Църква – висшата сила, която управлява мозъците на масите. Но какво се случва?

Изведнъж идва Интернет. Знание, информираност, свобода, обективизъм…Това получават хората. И както Църквата през 15. век се е борила да запази разклатената си власт, така и медиите сега се борят, и компаниите, и богаташите, които печелят от хорската неинформираност… Не, не става въпрос за холивудски филми, а за нова ментална революция и революция в обществото.

И така, Пиратската партия стигна и до Канбера. Този град е рядък шанс за Австралийското крило на Пиратската партия – никой друг избирателен район не съдържа толкова фактори, които заедно осигуряват победата на партията.

В Канбера се използва системата за пропорционално разпределяне на местата в парламента спрямо гласуването – т.е. каквато част от гласовете има партията, такава част от постовете ще получи. Това, комбинирано с увеличаващия се брой от населението, клонящи към вижданията на тази партия, ? осигурява победа.

В САЩ, например, системата не е такава, което не дава никакъв шанс на малките политически организации, следователно намалява шансовете и за реформи. В Европа се държи повече на пропорционалното гласуване, което ограничава донякъде монополизацията на властта.

Но австралийската демокрация е странна птица. Последното парче от пъзела на сложната им система за гласуване е задължителното гласуване, според което всеки възрастен трябва да гласува, независимо какви знания и интерес има за политиката. Това, заедно с любимото на Пиратската партия пропорционално гласуване, може би ще ги изнесе на челните позиции.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини