fbpx
19.6 C
София

Пиратското съдържание в Русия тепърва ще процъфтява

Най-четени

Според проучване, проведено от банка Откритие, в момента пиратското съдържание се използва от около 12 % от гражданите на Русия, но в светлината на външните ограничения, които засегнаха игралната и развлекателната индустрия, аудиторията на „черния флаг“ може да се увеличи с 50 %.

РИА Новости съобщава, позовавайки се на данни от проучване, че 51% от потребителите редовно използват платени услуги. Проучването не обхваща изключително важния сегмент на съдържанието за игри, в противен случай резултатите биха могли да бъдат съвсем различни. Става дума за услуги, които осигуряват достъп до филми, музика, спортни предавания.

От 22 до 26 април експерти проведоха онлайн проучване сред 1000 руснаци на възраст 18-65 години от всички части на Русия, живеещи в градове с население над 100 хил. души. Установено е, че 34% от анкетираните постоянно използват услуги с уредени авторски права, 17% – от време на време, а 49% изобщо не използват такива услуги. От платените цифрови медии най-търсени са филмите – 79% от потребителите плащат за тях, 55% плащат за музика, а други 14% плащат за гледане на спортни събития. В същото време, предвид външните ограничения, 45% от тези, които понастоящем плащат за съдържание, не са склонни да се откажат от него, 45% са склонни да се откажат частично, а 10% са заявили, че са склонни да се откажат напълно.

Банката също така отбеляза, че толерантността към пиратски материали в Русия остава висока. 12% вече използват пиратски медийни материали, а други 50% са готови да започнат да ги използват. С други думи, според анализаторите в близко бъдеще „пиратското братство“ може да се увеличи от 12% на 62%. Броят на категоричните противници на пиратството в страната е много малък и възлиза на едва 15%, а 23% все още не са заели принципна позиция и са заявили, че „не са готови“ да използват пиратски материали.

В същото време 47 % от анкетираните подкрепят идеята за преминаване към пиратско съдържание, като смятат подобни мерки за справедливи в условията на санкции. Заслужава да се отбележи, че идеята за подкрепа на пиратството се подкрепя най-активно в най-богатите региони като Санкт Петербург и Ленинградска област, както и в Централния федерален окръг – там тя има 52% поддръжници. Най-законосъобразните региони са Северен Кавказ, където броят на привържениците на пиратството е „само“ 32%.

Властите не възнамеряват да предприемат мерки за легализиране на пиратството. Ако след събитията в Украйна и налагането на санкциите сериозно се обсъждаше легализирането поне на критичния софтуер, досега подобна инициатива не е срещнала подкрепа на най-високо равнище.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини