4 C
София

Пиратството може да стимулира продажбите на цифрова музика

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Над десет години се изучава влиянието на интернет-пиратството върху печалбите на музикалната индустрия. Представителите на тази индустрия непрекъснато се оплакват, че губят милиарди долари и искат въвеждането на твърди мерки. Но сега се оказа, че не всичко е така еднозначно и резултатите зависят от музиканта, жанра и начина на продажба на цифрова музика, както и от други фактори. В определени ситуации пиратството дори стимулира тези продажби.

 

Интересно изследване публикува Джонатан Ли (Jonathan Lee) от университета в Куинс. Той публикува в ideas.repec.org научна работа, в която се изследва ефекта от разпространението на файловете чрез BitTorrent върху продажбите на цифрова музика като по електронен път, така и чрез различни запомнящи устройства.

Джонатан Ли е анализирал база данни с над 250 000 музикални албума и статистиката от 4,8 милиона изтегляния на тези тракове през един от най-популярните торент-портали. Получили се твърде любопитни данни.

Оказа се, че пиратството оказва негативен ефект предимно върху музиката, записана на физически носители. За много музиканти ефектът е точно обратен и техните приходи нарастват, понеже торентите играят ролята на безплатна реклама.

 

Популярността на музикантите също има значение. Най-много печелят популярните изпълнители, понеже при тях ръстът на печалбата компенсира спада от продажбите на музика на физически носители.

Музикантите от среден калибър също имат полза от пиратството, а най-много са засегнати малко известните музикални изпълнители.

Това научно изследване изцяло противоречи на твърденията на звукозаписните компании за вредата от нелегално разпространение на музика. На практика, торент-тракерите за много изпълнители са възможност да разгърнат своята музика и да намерят нова аудитория.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини