Пиратството причинява загуби от $13.4 млрд. в САЩ

0
16

Пиратството с американски продукти през 2004 г. е причинило загуби на компаниите от САЩ от поне 13.4 млрд. долара, предаде АФП, цитирайки Международната организация на интелектуалната собственост (IIPA), в която участват общо 1500 дружества. Общите щети в световен мащаб от нелегални копия на филми, софтуерни продукти и видеоигри за периода възлизат на близо 30 млрд. долара. В това число обаче не се включват загубите от пиратското копиране в интернет, където щетите все още не са изчислени.

Според IIPA основните проблеми идват от 67 страни, където преследването и санкционирането на пиратските продукти не е достатъчно ефективно. Докладът на IIPA ще бъде изпратен до службата на Американския търговски представител (USTR), която всяка година публикува списъка със държавите, които са се провалили в опитите си да се преборят с нелегалните продукти.

Проблемът с нелегалните стоки в Русия е сред най-сериозните в световен мащаб според организацията. Пиратството присъства в над 80% от секторите, в които важат правилата за интелектуалната собственост в Русия през миналата година, което води до загуби над 1.7 млрд. долара. Поради това IIPA ще настоява Вашингтон незабавно да прекрати някои от търговските привилегии за страната. Освен бившия социалистически лидер Пакистан и Украйна също фигурират в листата на Вашингтон за страните, които трябва да бъдат стриктно наблюдавани и санкционирани. По-специално внимание ще бъде отделено на Украйна, където нивото на пиратството е най-високо от страните в Източна Европа. Украйна беше единствената страна, която миналата година USTR предложи за санкциониране.

По-специално внимание тази година трябва да се обърне и на други страни, сред които Китай, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Египет, Индия, Индонезия, Кувейт, Ливан, Филипините, Южна Корея и Тайланд. България същото попада в тази листа и ще бъде стриктно наблюдавана през тази година.

Около 30% от търговските марки, регистрирани в България, са на американски производители, коментира представителят по индустриална собственост Красимира Цоцова. По думите й от миналата година има затягане на контрола на митниците при внос на фалшификати. Напоследък имаме много дела срещу такива нарушители, заведени по инициатива на държавата, а не на притежателите на търговската марка, както беше по-рано, коментира юристът. Внасят се фалшифицирани продукти предимно на популярни марки чрез фирми фантоми, които не могат да бъдат открити на адреса на регистрацията. Делата в съда, въпреки че преминават по бързото производство, отнемат по 4-6 месеца и минава много време докато конфискуваната стока бъде унищожена.
Повече инфо: тук

Източник: dnevnik.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари