fbpx
12.4 C
София

Писма се губят в пощата abv.bg

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Интернет-комуникацията в България е с ниска сигурност и качество. В електронната поща abv.bg се губят съобщения, съобщиха читатели на „Новинар“. Има случаи при изпращане на съобщения със или без прикрепени файлове да не стигат до адресата. Същевременно не се получава обратно съобщение, че писмото не е доставено по някакви причини – препълнена пощенска кутия на получателя или др. Има случаи и писмо, изпратено веднъж, да се получава по-късно втори път, споделиха потърпевши.
Проблемът не може да е при нас, заявиха пред „Новинар“ от „Нет инфо“, които осигуряват пощата abv.bg и порталите Netinfo.bg и Гювеч.bg. Вероятно потребителите задават грешни адреси и прикрепят твърде големи файлове, обикновено проблемът е „зад клавиатурата“, казаха от „Нет Инфо“. Но потърпевши твърдят, че се случва съобщения да не стигат до адресата и когато ги изпращат на предварително записан в списъка на пощенската си кутия адрес. Тоест изключено е той да е сгрешен, защото го има в списък, откъдето е използван много пъти преди това, без да стават грешки.

Според „Нет инфо“ услугата им е най-популярната в България заради високото качество, скорост, удобното графично оформление и интерфейс на български. Много потребители обаче са разочаровани от българските електронни пощи и използват паралелно популярните глобални пощи yahoo.com и hotmail.com. Някои дори разчитат само на тях. С yahoo.com и hotmail.com подобни грешки не стават, макар че обикновено пощата се отваря по-бавно. В yahoo.com и hotmail.com винаги се получават обратни съобщения, ако писмото не е пристигнало до получателя поради препълнена пощенска кутия примерно. В тях има и защита от компютърни вируси, каквато в abv.bg няма. В българските електронни пощи свободно се разпространяват вируси и създават проблеми на потребителите.

Електронната поща не е за забавление или за закачки, както си мислят мнозина от по-възрастното поколение у нас, а сериозно средство за комуникация. Много хора в България я използват за изпращане на документи, снимки, важни съобщения. В развитите страни пощата е официално средство за общуване на гражданинa с държавни институции – например общини, данъчни и др. На Запад изпращането на писмо по електронна поща от подобни институции се смята за официално уведомление и ако получателят не го отвори или не реагира, носи отговорност за изпуснати срокове, с всички произтичащи от това последици.

Българските електронни пощи официално не носят никаква отговорност за качеството и надеждността на услугата. В условията за ползване, посочени в abv.bg например, са изредени дълго и обстоятелствено нещата, за които сайтът не носи отговорност. Там пише, че той или съответните доставчици не дават „никакви гаранции за подходящостта, надеждността и точността на услугата… Тя се предоставя „такава, каквато е“, без гаранция от никакъв вид… abv.bg и съответните доставчици отказват да носят отговорност за услугата и произтичащите от нея условия, търговски вид, приложимост за дадена цел. При никакви обстоятелства abv.bg и свързаните с него доставчици няма да отговарят за директни, индиректни, случайни, специални или други вреди, включително, без ограничение, вреди от загуба или употреба на данни или печалби… дори когато abv.bg или някой от неговите доставчици е бил предупреден за възможността от вреди.“ Подобни условия има и пощата mail.bg, макар и не толкова обстоятелствени.

Българските електронни пощи, например abv.bg, имат и някои „козметични“ недостатъци. Когато при задаване на някаква команда се отваря нова страница от пощата, постоянните рубрики (бутони) на страницата се появяват леко встрани от обичайното им място. Тоест получава се нещо като разместване на положението на страницата. В глобалните електронни пощи като yahoo.com и hotmail.com при подаване на команда и отваряне на нова страница в пощата, постоянните рубрики (бутони) се оказват на същото място, където е са били разположени и на предшестващата страница.

Източник: IT in the press


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини