В реките на Балтимор плува малък кораб, който сякаш е дошъл от миналото, най-вече заради огромното гребно колело. Но този плавателен съд реализира една много интересна идея – вместо да замърсява околната среда с вредни емисии, малкият кораб събира от реката по 500 тона най-различен боклук.

Business Insider допълва, че движението на кораба обикновена става чрез речното течение, а когато то е слабо, автоматично се задейства гребното колело, захранвано с помощта на слънчеви батерии. Малкият кораб плава още от 2014 година и през това време е събрал около 9 милиона фаса и над 500 000 пластмасови кутийки и бутилки, като всичко това е извън основния боклук.

Боклукът се събира в контейнер и се извозва за преработка. Авторите на този проект започнаха да събират инвестиции за построяване на нов, по-съвършен модел на този кораб. Първият плавателен съд се нарича Mr.Trash Wheel, а как ще се нарича новият модел, засега не е известно.

Единственият недостатък на Mr.Trash Wheel е, че не е напълно автономен и се налага човешко присъствие. Но това съвсем скоро предстои да бъде решено, понеже холандски специалисти проектираха автономния малък катер Waste Shark, който в момента се тества в порта на Ротердам. Катерът може в автономен режим да събере до 500 тона боклук само за един курс.

При всички случаи идеята за използване на слънчевата енергия за събиране на отпадъци е добра и има бъдеще.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за