fbpx
7.8 C
София

Планета 9: Екзопланета, която се държи като дълго търсен мистериозен свят, е установена в друга слънчева система

Най-четени

Космическият телескоп Хъбъл е установил нещо интересно за една планета. Оказва се, че тя се държи като търсената дълго време, мистериозна и все още недоказана „Планета Девет“.

От години някои изследователи предполагат, че има неоткрита планета, която е на ръба на нашата слънчева система. Макар и без да са я наблюдавали директно, те смятат, че това би обяснило необичайното поведение на други обекти в далечните краища на планетарния ни квартал.

Сега Хъбъл забелязва детайл за екзопланетата – на 336 светлинни години разстояние от Земята. Назована е като HD106906 b (открита е през 2013) и може да е преминала през същия или подобен процес, който е оставил нашата хипотетична Планета Девет да се задържи на предела на нашата соларна система. Просто това става ясно чак сега.

За първи път астрономите успяват да измерят движението на планета по този начин. Масивен свят, наподобяващ Юпитер, който е в орбита далеч от своите звезди и диска от отломки на своята система.

Макар системата да има двойна звезда в своя център, дискът прилича на този, който има нашата слънчева система. Всяка Планета Девет би стояла много по-далеч от това, което при нас се нарича пояс на Кайпер.

По просто казано, откритието е индикация, че планетите могат да съществуват с подобни необичайни орбити и странни характеристики. Това може да ни насочи към идеята, че Планета Девет може да се е формирала по идентичен начин и да споделя идентични характеристики.

Това е единствената позната екзопланета, която има толкова голямо разстояние между себе си и своите звезди домакини. До сега обаче не беше ясно дали е на път да напусне Слънчевата система или е заключена в много далечна орбита.

Новото изследване, публикувано в Astronomical Journal, смята, че второто е по-вероятно.

Въпросите за новия свят все още остават, точно както за Планета Девет. Все още не е ясно как са се формирали една такава планета или екзопланета се формира и се озовава на такова място. Може да е била създадена по-близо до средата и след това да е изтласкана към периферията, например, или направо да е оформена там. Със сигурност обаче вече имаме една добра отправна точка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини