Планета 9 е неустановено космическо тяло, което беше потвърдено за първи път през 2018 г. от международен екип от астрофизици, но слухове за него се носят още от години по-рано.

До сега, още от древността, винаги сме смятали, че планетите в нашата Слънчева система са 8 (като изключим Плутон, който беше отречен като планета), но е напълно възможно всъщност те да са 9.

През 2015 г. международна група от астрономи откри доказателства за съществуването на нов космически обект, който загатва, че в покрайнините на нашата система, има още една масивна планета. Астрономите предполагат, че планетата е съставена от тъмен материал, който не отразява светлината.

Сега двама астрофизици изследователи твърдят, че нашата Слънчева система може би е заобиколена от тъмен куп от малки черни дупки.

Ами ако не е планета?

Учените предлагат интересен обрат на слуховете на идеята за Планета 9 – вместо девета планета, е възможно в края на Слънчевата ни система, да се намира една първична черна дупка – много стари и сравнително малки черни дупки. Тези чудовища навярно биха имали маса по-голяма от тази на Земята и да са част от „популация“, тоест да има още цял куп други малки черни дупки, които обикалят около нашето Слънце, някъде далеч, отвъд пределите на Нептун.

Тези седмица двамата изследователи от Университета Дърам и Университета на Илинойс в Чикаго публикуваха статия в сайта за препринти arXiv, в която подробно обясняват теорията си. В нея те предполагат, че орбитата на Слънцето може да е уловила свободно плаваща първична черна дупка – и тя все още да е там, като част от нашата Слънчева система.

Информацията, която събрахме, по-скоро доказва, че обектът показва поведение на черна дупка, отколкото на девета, неоткрита до сега планета., пишат изследователите.

Въпреки че никога не сме наблюдавали първични черни дупки, смята се, че те са възникнали някъде малко след раждането на Вселената от Големия взрив. Деветата планета все още не е официално открита, но анализът на орбита отвъд Нептун, изчислява ъгъла, масата и привличането на всичките планети, които знаем до момента, включително и на Плутон, и констатира, че определено трябва да има девети космически обект, който не виждаме, и именно той влияе върху съществуването на света, който познаваме.

Наблюденията на учените са т.нар. „гравитационни аномалии“, като те откриват необяснимо изменение в гравитацията, което не може да е причинено от известните до момента планети.

Разбира се, всичко около Деветата планета е просто хипотеза.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари