Планетите във Вселената се оказаха предимно малки

0
249

Статистическият анализ на данните от телескопа Кеплер показва, че приблизително всяка шеста звезда във Вселената би трябвало да има в своята звездна система екзопланета, наподобяваща Земята.

Това съобщиха учени по време на конференция на Американското астрономическо общество. Данните се базират на транзитния метод, при който орбиталният телескоп Кеплер търси планети извън нашата Слънчева система.

Телескопът анализира светимостта на звездите и ако яркостта им периодически намалява, това би могло да бъде причинено от преминаването на планета пред техния диск. Тези явления – кандидати за екзопланети – в последствие преминават през допълнителна проверка със значително по-големите наземни телескопи.

Въпреки че големите, наподобяващи Юпитер планети се откриват по-лесно, учените са установили, че малките се срещат доста по-често. Според данните, около 17% от всички звезди би трябвало да имат в своите системи екзопланети с размери между 0.8 и 1.25 от размера на Земята. Повечето от тях обаче се въртят много по-близко до своите светила, отколкото нашата планета (една година на някои от тях е сравнима с 85 земни дни), което ги прави по-негодни за живот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари