fbpx
-4.2 C
София

Плановете на Intel не впечатлиха инвеститорите, цената на акциите на компанията се понижи с 12%

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

От щателната подготовка на материалите за тримесечния отчет стана ясно, че ръководството на Intel полага всички усилия да убеди инвеститорите в ползите от новата стратегия, която предполага активни инвестиции в разширяване на производството и литография. Аргументите не успяха да повлияят на инвеститорите, така че търгът завърши с 12% спад на акциите на Intel.

Първо, това върна акциите на нивото в началото на януари тази година – период, характеризиращ се с недоверие към тогавашния изпълнителен директор на Intel Робърт Суон, който напусна поста до средата на февруари. С идването на Патрик Гелсинджър, ентусиазмът на инвеститорите нарасна значително, подхранвайки цената на акциите на компанията.

Второ, обезценяването от 12% само по себе си намали капитализацията на Intel с 20 милиарда долара до 203 милиарда долара и сега тази стойност е по-малка от тази на Broadcom – за първи път в историята на съществуването на първата от компаниите. Според Bloomberg, анализаторите с недоверие са подходили към решението на Intel да увеличи капиталовите разходи през следващите две години, за да овладее пет нови технологични процеса до средата на десетилетието и да върне компанията в статута на технологичен лидер. Най-малко четирима експерти от Уолстрийт понижиха прогнозите си за акциите на Intel след публикуването на техния тримесечен отчет.

Представители на Mizuho Securities например придадоха на ценните книжа на Intel неутрален статут, като се усъмниха в способността на компанията да върне технологичното си лидерство в сегмента на компютрите и сървърите, увеличавайки капиталовите си разходи. Според представители на Morgan Stanley, изчислението на ръководството на Intel за растежа на пазара не е напълно адекватно на капиталовите разходи, които компанията ще трябва да направи. Припомняме, че през следващите пет години компанията очаква да увеличи приходите си средно с 10-12% годишно. Прогнозата за приходите на Intel за следващата година, достигащи 74 милиарда долара, също не отговаря на очакванията на анализаторите от около 73,1 милиарда долара.

В същото време компанията не само обяви намеренията на главния финансов директор Джордж Дейвис (George Davis) да подаде оставка през май следващата година, но беше принудена и да отложи събитието за анализатори от 18 ноември за 17 февруари. Патрик Гелсингър мотивира това не само с желанието да проведе среща лично без ограниченията, типични за пандемията, но и от желанието да привлече нов кандидат за поста финансов директор на компанията, като част от нейната средносрочна стратегия.

Показателно е, че публикуването на тримесечния отчет на Intel предизвика не само увеличение на акциите на AMD с десети от процента, но и подкрепи доставчиците на литографско оборудване и материали, тъй като корпорацията ще трябва да увеличи разходите си за закупуване на техните продукти. Акциите на Applied Materials например се увеличиха с 4,4%, Lam Research – 2,8%, KLA Corp. – с 5,2%. И трите компании получават около 8% от собствените приходи от Intel.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини