Плановете Vivacom Unlimited: революция на мобилния интернет в България

Гледане на видео, слушане на музика, конферентни разговори и мобилен гейминг без да мислите за оставащите мегабайти

25
13841

Преди месец Vivacom, която през миналата година стана част от United Group, поднесе най-приятната изненада от много време на всички потребители, ползващи активно мобилния си интернет. Мнозина са онези от нас, които преди края на всеки месец получават съобщение за изчерпани мегабайти на максимална скорост, независимо колко голям пакет ползват.

С развитието на стрийминг услугите, които са с нас навсякъде, видео разговорите, които станаха все по-чести и слушането на музика през услуги като TIDAL правят така, че „интернетът да свършва“. И това за мнозина започна да е сериозен проблем.

Решение обаче вече има и то се казва – Unlimited

Телекомът обяви два плана, които вече се радват на широка популярност сред клиентите – Unlimited 50 и Unlimited 150. Те предлагат неограничени мегабайти за мобилен интернет с висока скорост, неограничени национални минути за разговори, SMS и MMS.

На практика Vivacom e първият мобилен оператор, който не налага ограничение на скоростта след достигането на определено месечно потребление и това са първите подобни планове в българската телеком среда. Unlimited 50 е с месечна такса 34.99 лв. и дава неограничени мегабайти със скорост до 50 Mbps, а Unlimited 150 струва 43.99 лв. на месец и утроява скоростта до 150 Mbps.

Освен най-важното, което дава така жадуваната свобода, новите планове предоставят и куп допълнителни услуги, които не са за пренебрегване. Абонатите ще имат на разположение свое собствено облачното пространство с обем 128 GB от pCloud. То може да се използва както в работата за запазване на най-важните документи, така и за бекъп на снимки, музика или видео.

В тази връзка непременно трябва да добавим, че плановете осигуряват включен достъп до над 70 милиона песни и 250 000 музикални клипа в TIDAL, както и до ТВ услуга в лицето на TV GO с до 30 канала. Освен всичко казано до тук, добра новина за всички клиенти на Vivacom е и това, че клиентите на Unlimited плановете ползват дигиталния портфейл Pay by VIVACOM без месечна такса до края на 2021г.

Има ли уловка?

Със сигурност повечето потребители още при пускането на плановете са се питали къде е уловката, истина ли е това. След подробен преглед и тест на услугата обаче установихме едно единствено ограничение, което тя има. На сайта на телекома е написано, че

„…при установен риск от злоупотреби или неправомерно ползване на услугите БТК може да ограничи скоростта до 64 Кbps на дневна база. Скоростта се възобновява между 00:00 и 00:59 часа на следващия ден. VIVACOM ще извършва преценка за наличие на риск при реализирано потребление над 100 GB в рамките на едно денонощие…“

До сега трафикът беше най-важното, което трябваше да следим в мобилния си план. Неведнъж сме писали различни статии и изчисления за това как може той да бъде разпределен. До сега план с 20-30 GB беше нещо прекрасно. Сега обаче с неограничените планове на Vivacom без проблем могат да се правят спокойно по 100 GB на ден със скоростта, налична за плана.

Това на практика означава, че съвсем спокойно можете да гледате видео стрийминг 24 часа в резолюция 1080p и пак няма да надвишите 36 GB

По този начин обаче бихте изчерпали дори някои от най-големите пакети с мобилен интернет, които се предлагат на пазара в момента. Слушането на музика цял ден във високо качество би „изхарчило“ около 3 GB, което би било проблем до  този момент, но не и с Unlimited. Едно от често срещаните неща тези дни- видео разговорите може да изразходва сериозна част от мобилния ви интернет. Едно денонощие Zoom разговор с всички екстри е около 20 GB.

Дори да изключите домашния си интернет и да използвате този от телефона си, отново трудно бихте могли да излезете извън границите на „неограничения“ интернет. Час игра на PlayStation или персонален компютър на някои от най-популярните игри е максимум 300 МВ на час, или около 7GB на денонощие. При облачния гейминг нещата за сходни и дори там ще ви е трудно за едно денонощие да изразходвате толкова много трафик.

Не казваме, че е невъзможно да преминете „разумната граница“ от 100 GB на денонощие, но наистина ще трябва да се постараете много

Някои от игрите за PlayStation 5 са около 50 GB, така, че ако решите да свалите наведнъж всички най-големи актуални заглавия в момента – най-вероятно ще бъдeте ограничени.

При далеч повече от нормалното ползване, потребление тип „закачен за мрежата“ в който ще ползвате почти непрекъснато различни стрийминг услуги, ще слушате музика, ще провеждате видео разговори и ще играете – мобилният интернет на плановете unlimited ще са ви повече от достатъчни.

В интерес на истината спокойно можете да споделите своя интернет и с цялото си домакинство и пак ще ви бъде достатъчен, но тук идва въпросът за скоростта.

Скоростта

На сайта на Vivacom са указани някои разяснения за предлаганата скорост:

При Unlimited 50 максимална  скорост на пренос на данните в 4G мрежата на VIVACOM: при download – 50 Mbps, при upload – 50 Mbps.

При Unlimited 150 максимална  скорост на пренос на данните в 4G мрежата на VIVACOM: при download – 150 Mbps, при upload – 72.18 Mbps.

При Unlimited 50/150 максимална скорост на пренос на данните в 3G мрежата на VIVACOM: при download – 42 Mbps, при upload – 5.74 Mbps; Максимална  скорост на пренос на данните в 2G мрежата на VIVACOM: при download – 236.8 Kbps, при upload – 118.4 Kbps.

 

За справка ето каква скорост би ви била достатъчна за следните услуги

Дейност Обичайна скорост Препоръчителна скорост
Email 1 Mbps 1 Mbps
Сърфиране в интернет 3-5 Mbps 5-10 Mbps
Социални мрежи 3-5 Mbps 10 Mbps
Видео разговори 3-5 Mbps 10-20 Mbps
HD стрийминг 5-10 Mbps 10-20 Mbps
Онлайн стрийминг 3–6 Mbps 25-35 Mbps
4K съдържание 25 Mbps 35 Mbps

 

Това означава, че без никакъв проблем с една сим карта с абонамент за unlimited, дори в по-малкия вариант с 50 Mbps ще можете да споделите половината си интернет и да гледате онлайн стрийминг във Full HD или дори в 4K.

Във всички случаи неограниченият трафик, лимитиран само по-скорост е крачка напред за целия български пазар.

По света той се предлага само от някои оператори, при това от сравнително скоро, но подобен ход определено е революционен, особено за България. Пускането на тези планове на пазара идва в ключов момент за страната ни, малко преди скоростите на мобилната мрежа да изравнят тези на фиксираната.

Добре дошли в света на неограничените мобилни интернет възможности

 

Unlimited 50

 • Неограничени минути за разговори в България и роуминг в ЕС
 • Неограничени SMS и MMS в България и роуминг в ЕС
 • 50 Mbps максимална скорост за неограничени мобилни данни
 • 11 200 MB без допълнителна такса в роуминг в ЕС
 • 30+ TV канала
 • TIDAL музикална платформа

Ulnimited 150

 • Неограничени минути за разговори в България и роуминг в ЕС
 • Неограничени SMS и MMS в България и роуминг в ЕС
 • 150 Mbps максимална скорост за неограничени мобилни данни
 • 13 800 MB без допълнителна такса в роуминг в ЕС
 • 30+ TV канала
 • TIDAL музикална платформа
3 94 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари