Плутон неизвестно защо излъчва в рентгеновия диапазон

0
143

Учените работещи с космическата рентгенова лаборатория „Чандра“ направиха интересно откритие: планетата-джудже Плутон по някаква причина изпуска рентгенови фотони. Това е първият космически обект от пояса на Кайпер с подобно свойство. Откритието е твърде неочаквано, понеже Плутон е каменисто-ледено тяло без магнитно поле, което няма естествени механизми за генериране на рентгеново излъчване.

 

Още преди 20 години се считаше, че е възможно да се образува рентгеново излъчване като резултат от взаимодействието на газовете в атмосферата на небесните тела и слънчевия вятър. Но никой не е очаквал, че атмосферата на Плутон, който е толкова много отдалечен от Слънцето, ще може да взаимодейства по някакъв начин със слънчевия вятър. При афелий разстоянието до Плутон е около 7,5 милиарда километра.

 

 

За да се изключи възможността за грешка, учените изучили излъчването и на 30-те звезди, попаднали полето на зрение на Чандра. 13 от тях са излъчвали в диапазона 1,0-2,0 Kev, но нито една от тях в диапазона 0,31-0,60 Kev на Плутон.

 

 

Засега няма никакво очевидно обяснение на рентгеновото излъчване от Плутон. Няма и работна хипотеза. Предложени са само три версии:

  • Резонансното разсейване на органичен газ в атмосферата на Плутон би могъл да увеличи обратното разсейване на рентгеновите лъчи
  • Структурите на междупланетното магнитно поле са много по-различни от предполагаемите
  • Йонизиране на движещи се неутрални газове от слънчевия вятър или с други думи, Плутон прилича на комета, но с много дълга опашка

 

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари