Помните ли MOOC? Масивните открити онлайн курсове (Massive Open Online Courses) е идея, която имаше амбицията, когато се появи преди десетина години, да промени образованието в положителна посока завинаги.

През 2011, Себастиян Трън и Питър Норвиг от Станфордския университет обявяват записването за първия от предвидените три онлайн курса. Първият от тях – „Въведение в изкуствения интелект“ привлича бързо 160 000 участника. А на следващата година, „Ню Йорк Таймз“ нарича 2012 „Годината на MOOC“. По-късно, Трън, работил в Google, основал Google X и дал началото на проучванията на компанията в областта на автономния транспорт, ще основе Udacity, една от първите големи MOOC платформи. Появяват се и edX, Coursera и много други.

Идеята да си седите вкъщи пред компютъра и да държите пълен курс в престижен университет, разположен на хиляди километри от вас, получавайки знание от световни величини в дадена област, звучи почти революционно. „Почти“, защото някъде по пътя нещо някъде се обърка и „революцията“ така и не се случи. Десетки хиляди и днес се вписват ежедневно в профилите си в MOOC платформата им по избор, но цифрите падат всяка година. До обявяването на пандемията от COVID-19.

Хванати в капана на изолацията, освободени от работа или просто желаещи да се развият професионално, много хора се завръщат към MOOC сайтовете с надежда да усвоят ново знание или умение. Колко толкова „много“ ли? „Ню Йорк Таймз“ привеждат, че само от средата на март до средата на май, Coursera са добавили десет милиона нови потребители – седемкратно увеличение на темпа на новорегистрирали се през миналата година.

„Кризите водят до промяна в скоростта, с която се случват нещата и това е най-доброто време за онлайн учене“, споделя Трън пред „Таймз“

MOOC платформите стартират като инициативи на сериозни имена във висшето образование и са значително подпомогнати от бизнеса. Udacity и Coursera са основани от светила в областта на изкуствения интелект от Станфордския университет, edX – от Масачузетския технологичен институт и Университета в Харвард. Предлагащи курсове най-вече в областта на техническите и точните науки (но и не само), компаниите привличат вниманието на големите пари от Силициевата долина. Така например, Coursera получава през годините външно финансиране в размер на $300 милиона. Освен индивидуалните обучения, много от тези платформи помагат на бизнесите да повишат квалификацията на своите служители. Udacity предлагат обучение, както на обикновени потребители, така и корпоративни курсове, а в разработката им участват компании от ранга на Google, Amazon и Mercedes. EdX получават подкрепа от компании и организации, като Amazon, Microsoft, IBM/Red Hat, Linux Foundation и Международния валутен фонд, предлагайки курсове от високопрофилни институции, като Оксфордския университет, Станфорд, Университета „Делт“ в Холандия, Техническия университет в Мюнхен, този в Цюрих, Сорбоната, Бъркли и много други.

„Компаниите са в по-добра позиция да видят къде ще са работните позиции на бъдещето и да подготвят хората по-добре от университетите“, обяснява Трън.

Самата Udacity обаче е застигната преди няколко години от споменатия отлив от MOOC, който следва първоначалното въодушевление от появата им. Компанията е на ръба, но през 2018 Трън се завръща на кормилото на Udacity, за да „оправи нещата“. И компанията оцелява. На висока цена обаче – за близо две години половината от служителите на Udacity са уволнени – най-тежкия период за Трън, както самият той признава.

„Днес, с 320 служители и 1300 ментора и оценители на проектите, ситуацията за Udacity се променя. Компанията е тясно фокусирана над обучителния си бизнес, както за индивидуални учащи, така и за корпорации, които плащат на Udacity да подобрят уменията на своите служители и да им помогнат със съвети за преназначаването на работници в дигиталните им операции“, обобщава Стив Лор от медията.

„COVID-19 ефектът върху онлайн обучението може да разшири спектъра на популярните предмети, споделят експерти“, допълва Лор. „Но поне засега, обучението за технологичната икономика са точката, която привлича парите, идващи към дигиталното обучение. Колкото повече позиции и всекидневния ни живот се придвижват онлайн – някои от тях за постоянно – това вероятно ще се промени“.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари