fbpx
3.6 C
София

Поверителната търсачка DuckDuckGo се развива бързо

Най-четени

DuckDuckGo, търсещата машина, фокусирана върху поверителността на своите потребители, обяви, че през август 2020 г. е изпълнила над два милиарда заявки за търсене.

Въпреки че Google остава най-популярната търсачка в света, DuckDuckGo изглежда придобива голяма популярност през последните месеци, тъй като все повече и повече потребители започнаха да ценят поверителността си в интернет.

DuckDuckGo вече е достигнала граница от 2 милиарда търсения за месец и 4 милиона инсталации на приложенията и разширенията ѝ за браузър, а компанията също заявява, че има над 65 милиона активни потребители дневно. DuckDuckGo може да разбие и този си рекорд по брой изпълнени заявки за месец, ако същата тенденция на растеж продължи.

Въпреки че DuckDuckGo расте наистина бързо, тя все още контролира по-малко от 2 процента от целия обем от заяви за търсене в Съединените щати, а в световен мащаб числото е още по-малко. Тенденцията за растеж на DuckDuckGo обаче продължава през цялата година, главно поради честите скандали за поверителността около Google и други компании.

Средно DuckDuckGo изпълнява заявките на около 65 милиона активни потребители. Броят вероятно ще бъде още повече, ако съберем и търсенията, извършени чрез API интерфейса, разширенията или приложенията на DuckDuckGo.

Търсачката DuckDuckGo е базирана на алгоритмите на Bing, допълнена от някои от инструментите на отворени онлайн общности като Wikipedia, а компанията зад нея е разработила свой собствен робот, който да обхожда интернет пространството и да генерира индексиране на резултатите от търсенето.

За разлика от Google, DuckDuckGo е по-ориентирана към поверителността и не проследява какво търсят потребителите. В резултат на това резултатите от търсенето с DuckDuckGo в повечето случаи не са толкова точно свързани с реалните нужди от информация и продукти на потребителите, нито с предишните търсения, както се случва при Google или дори Bing.

От друга страна, Google също твърди, че отстоява уеб стандартите и спазва стандартите за поверителност, без да навлиза в личното пространство на хората, които използват нейните платформи, но много потребители, анализатори, експерти по сигурността и критици изразяват силните си съмнения.

Ако се отнасяте сериозно към онлайн поверителността си, можете да опитате DuckDuckGo, като посетите началната страница на търсачката. Можете също така да използвате DuckDuckGo като инсталирате нейните разширения и приложения.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
smex
smex
1 година

„поверителна“ – лека справка с ping от конзолата – 40.114.177.156 Пак в конзолата whois на адреса – name:“Microsoft Corporation“ domain: „microsoft.com“ и честито на печелившите – имате си търсачка, която се хоства от Microsoft. Не искате Гугъл, ето ви Microsoft.
„От трън, та на глог и то по-висок“ – народна поговорка
Не я ползвам и не бях забелязала кога са мигрирали от Амазон към Микромеките

Последна редакция 1 година от smex
mikgigs
mikgigs
Отговор на  smex
1 година

боже, колко мъка има на тоя свят. Хората са си направили azure server, може да е къв да е. Нали, важното е, че не те следят.

smex
smex
Отговор на  mikgigs
1 година

Иронизираш ли? То е ясно, че е Azure и съответно е ясно, че Azure е на Microsoft. Обаче, май не е много ясно, че няма как да хостваш какъвто и да било ресурс, некриптиран, и собственикът на ресурсите да няма 100% достъп до тях.

микгигс
микгигс
Отговор на  smex
1 година

Това чупи тъпомера 🙂 Естествено е, че Майкрософт няма достъп до личния ти сървър

smex
smex
Отговор на  микгигс
1 година

На личния, нямат (ако не е на Windows). Ама сървър на Azure не е личен, а на Microsoft. И имат пълен достъп до съдържание и трафик. Личен сървър – вкъщи или където само ти имаш физически достъп. Предоставена машина срещу заплащане не е лична и собственикът и може да прави всичко с информацията на, от и към нея.

Петкан
Петкан
Отговор на  mikgigs
1 година

Аха те само хостват целия сайт и ще си защипят очите със щипки и няма да гледат какво минава през него нали??? Какви будали има вече…

Естествен интелект
Естествен интелект
Отговор на  smex
1 година

Не ти е нужно да пингваш нищо, то дори си пише, че използва алгоритмите на бинг, следователно бинг получава заявките, които търсиш. Това което се твърди е, че DDG не те следи чрез бисквитки и фингърпринтинг, както гугъл, които не го правят само в търсачката, а и във всички сайтове с рекламната си мрежа.

112
112
1 година

Ясно ми е вече защо има толкова малък дял, работи с алгоритмите на Bing …

Чип за зеле
Чип за зеле
1 година

Търсачката на Гугъл и мен започва да ме дразни – не толкова с липсата на поверителност (с това вече сме привикнали), но страници които преди съм намирал, сега никакви ги няма. Или постоянно си променят алгоритмите, или манипулират резултатите. И този досаден изскачащ прозорец, който са сложили напоследък. А DuckDuckGo ми е малко по-неудобен, липсват ми някои от настройките на търсенето, които често използвам, но се надявам да му свикна.

Гого
Гого
Отговор на  Чип за зеле
1 година

В Google от настройките си забрани персоналните реклами и т.н. и ще видиш разликата. Но разбира се това не значи, че няма някой-някъде да ползва събраната за теб информация. Същото е и при новата търсачка, докато не набере сила и открито не реши, че не я е еня за теб.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците
1 година

Яндекс мий по яка.

Нови ревюта

Подобни новини