Поверителната търсачка DuckDuckGo се развива бързо

11
1791

DuckDuckGo, търсещата машина, фокусирана върху поверителността на своите потребители, обяви, че през август 2020 г. е изпълнила над два милиарда заявки за търсене.

Въпреки че Google остава най-популярната търсачка в света, DuckDuckGo изглежда придобива голяма популярност през последните месеци, тъй като все повече и повече потребители започнаха да ценят поверителността си в интернет.

DuckDuckGo вече е достигнала граница от 2 милиарда търсения за месец и 4 милиона инсталации на приложенията и разширенията ѝ за браузър, а компанията също заявява, че има над 65 милиона активни потребители дневно. DuckDuckGo може да разбие и този си рекорд по брой изпълнени заявки за месец, ако същата тенденция на растеж продължи.

Въпреки че DuckDuckGo расте наистина бързо, тя все още контролира по-малко от 2 процента от целия обем от заяви за търсене в Съединените щати, а в световен мащаб числото е още по-малко. Тенденцията за растеж на DuckDuckGo обаче продължава през цялата година, главно поради честите скандали за поверителността около Google и други компании.

Средно DuckDuckGo изпълнява заявките на около 65 милиона активни потребители. Броят вероятно ще бъде още повече, ако съберем и търсенията, извършени чрез API интерфейса, разширенията или приложенията на DuckDuckGo.

Търсачката DuckDuckGo е базирана на алгоритмите на Bing, допълнена от някои от инструментите на отворени онлайн общности като Wikipedia, а компанията зад нея е разработила свой собствен робот, който да обхожда интернет пространството и да генерира индексиране на резултатите от търсенето.

За разлика от Google, DuckDuckGo е по-ориентирана към поверителността и не проследява какво търсят потребителите. В резултат на това резултатите от търсенето с DuckDuckGo в повечето случаи не са толкова точно свързани с реалните нужди от информация и продукти на потребителите, нито с предишните търсения, както се случва при Google или дори Bing.

От друга страна, Google също твърди, че отстоява уеб стандартите и спазва стандартите за поверителност, без да навлиза в личното пространство на хората, които използват нейните платформи, но много потребители, анализатори, експерти по сигурността и критици изразяват силните си съмнения.

Ако се отнасяте сериозно към онлайн поверителността си, можете да опитате DuckDuckGo, като посетите началната страница на търсачката. Можете също така да използвате DuckDuckGo като инсталирате нейните разширения и приложения.

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари