fbpx
-3.2 C
София

Повечето жертви на рансъмуер атака предпочитат да платят откуп, дори когато е възможно да се избегне

Най-четени

Дялът на жертвите на рансъмуер атаки, които действително заплащат искания от хакерите откуп, се е увеличил през последното тримесечие, дори в случаите, когато данните могат да бъдат възстановени и без заплащането на откупа, разкрива нов доклад.

Според услугата за възстановяване на данните при рансъмуер атака Coveware, атаките с криптиране или унищожаване на потребителските данни стават все по-чести и се смесват с традиционните малуер хакерски атаки. Друг известен бич при кибер атаки през последните месеци, както става ясно от доклада, са изнудванията за ексфилтрация на данните, при които атакуващия (те) източват всички данни и информация, до които успеят да получат достъп на потребителската система и заплашват жертвата да ги предоставят за продажба във форуми или черни пазари за компрометирани данни. В повечето случаи, тези атаки са насочени към корпорации или неправителствени организации, и много рядко към обикновени потребители. Веднъж добрал се до данните, хакерът кара жертвата да плати искания от него откуп, като по този начин ще предотврати публикуването на цялата компрометирана информация.

От Coveware добавят, че инструментите за възстановяване на криптираната информация, които в момента се намират на пазара, се различават значително в нивото си на успеваемост. Нещо повече, компанията отбеляза прекалено голям брой на фирмите, претърпели непоправими грешки в операционната система на компютъра си или регистъра, дори след плащане на откупа и възстановяване на данните.

Плащане на откупа

Освен че установява, че все повече компании се принуждават да платят исканото от нападателите си, Coveware разкри няколко други значими промени.

Най-съществената от тях е, че средният размер на исканите суми, както и честотата на плащанията, при хакерските атаки, са се увеличили значително и не говорим за постепенно нарастване. Ако данните на Coveware са точни, средната сума на искания откуп вече е над 170 000 щатски долара при подобно кибер похищение, което е с резките 60% повече от сумата, отчетена в резюмето на същото проучване на Coveware за първото тримесечие на 2020 година.

Авторите на доклада обясняват тази поразителна промяна на еволюцията на тактиките за криптиране и компрометиране на потребителската информация, както и разпространението на нови рансъмуер атаки. Те дават възможност на нападателите да профилират по-добре своите жертви, още преди да са ги нападнали, като когато това се случи знаят, че информацията е наистина от жизнено важно значение, и в голяма част от случаите това кара жертвите да плащат исканите откупи. Съвсем нормално е, когато атакуващите знаят, че имат висок шанс да получат исканата сума, да рискуват с по-смели размери на откупите.

Що се отнася до увеличението на броя на жертвите, които решават да платят откупа, другото обяснение е, че въпреки нарастването на средната сума на исканите откупи, все пак атакуващите искат по-малко пари от компании, които имат малки финансови възможности и не могат да си позволят адекватна защита на своите данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини