Повечето руснаци не знаят, че пиратството е незаконно, сочи проучване

7
14

Ново проучване на Irdeto показва, че интернет пиратството в Русия остава доста високо спрямо други държави и че потребителите там чисто и просто не се замислят дали свалянето на незаконни неща от мрежата засяга приходите на развлекателния бизнес.

87 процента от анкетираните руснаци не считат, че споделянето на пиратско видео съдържание е нелегално, докато 66 процента са напълно ОК с идеята, че такова съдържание може да се сваля или стриймва без да се плаща.

Тези отговори са в рязък контраст с разбиранията в други региони на света, например в Азия и Южна Америка, където 52 процента от анкетираните са заявили, че биха спрели да гледат пиратско съдържание, след като са осъзнали, че това води до финансови загуби за компаниите.

Руските власти стартираха мащабна кампания за борба с пиратството през 2015 г., като законите предвиждат до 72 часа сайтовете, обвинени в хостване на такова съдържание, да го премахнат.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
КалинИванАнонименKaлинBalkan Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
anonymous
anonymous

То и в България е същото.

Balkan
Balkan

Не мисля така. В България от години това не е „модно“ вече. Руснаците си седят на същото положение отпреди 10 години и няма развитие.

Kaлин
Kaлин

Пиратството зависи преди всичко от финансовата възможност. Най-активни пирати са разбираемо ученици и студенти. Там разбира се има и друга тръпка 🙂

Анонимен
Анонимен

Не е така. Повечето „пирати“ спокойно могат да си позволят легални софтуер или ММ продукти. Съществува обаче неосъзнатата съпротива срещу некоректни бизнесмодели в музикалната индустрия например, която освен моралното удовлетворението да накажеш „тия лакоми мошеници, дето що не си…“, носи и финансови предимства. Да дадеш пари пък на брутални разбойници, като M$ да речем, носи усещането за унизителен рекет и противоречи на общоприетата нравтвеност.

Калин
Калин

Ъъъъ? What the what?
Каква е тази нелепа история, която се опитваш да ми пробуташ? Мислиш, че трудът на хората, създали такъв прекрасен продукт като MS Office или операционната система ползвана от над 90% от потребителите е безплатен?
Или всички други програми, които най-вероятно теглиш от Арена/Замунда/The pirate bay за обработка на снимки, филми, аудио, pdf и т.н. или всики игри, които теглиш, трябва да са безплатни, заради някви небивалици, в които си мислиш, че вярваш?
В крайна сметка твоят труд се оценява по същия начин, по който и ти оценяваш труда на другите.

Анонимен
Анонимен

И аз не знам 🙂

Иван
Иван

За русия, това е нормално. Там обществото не е развито и не е имало шанс за развитие от векове, камо ли да осъзнава деянията си.

А мащабна кампания за борба с пиратството през 2015 г. беше против свободата на словото и свободното използване на Интернет.