Повечето хора са уверени – роботизацията не ги застрашава

5
411

Проведено в Америка проучване показа, че повечето от обикновените хора не се страхуват да загубят работата си заради роботите. „Роботите ще дойдат, но не и при мен“ – това твърдят по-голямата част от анкетираните, което показва, че основните причини за техните проблеми са „погрешното“ законодателство, ниските заплати, икономическата нестабилност и мигрантите, а не автоматизацията на производствените мощности.

Експертите прогнозират, че до 2021 г. роботите могат да заемат около 6% от работните места по целия свят. Но от 2000 анкетирани американци, над 65% са уверени – производствените проблеми не ги засягат, 58% заявяват, че тяхната работа ще бъде актуална и в следващите няколко десетилетия, а само 15% се притесняват, че в бъдеще ще загубят работното си място заради роботите.

Забавното всъщност е, че голяма част от анкетираните казват, че пред такава заплаха са изправени всички други индустрии, различни от тази, в която анкетирания работи. Подобна реакция, според социолози, по-скоро е някаква мантра, която днес успокоява всеки човек.

Както показа изследването, най-малко в своята подмяна от страна на роботите/автоматите вярват хората без висше образование. А хората на такива професии, като адвокати, журналисти, финансисти, мениджъри и инженери са много притеснени за това.

Според анкетираните, най-голям риск от загуба на работата, поради автоматизация в следващите 20 години ще бъдат изложени работните професии на служителите в банковите и финансови институции, както и сферата на услугите, а след това и такива професии, където са ниско платени.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ЕдинКоментарanonimusappleassa Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Повечето хора, които са застрашени са обикновените работници, които явно не си дават сметка накъде духа вятъра.

apple
apple

Най-краткият виц : анкетирали макдоналдси.

anonimus
anonimus

И французите през 2рата световна са си мислели че Германия не ги застрашава.

Коментар
Коментар

Разбира се роботите са незаменими в складове или в еднотипно производство на продукт в големи серии. М-у другото там вече е въведена автоматизация на някакъв етап. Но не е икономически изгодно да се инвестира в автоматизация на нископлатени дейности или такива изискващи гъвкавост (поне за сега), най-просто казано: по-евтино е да даваш заплати от по 500-600 лв. както е тука. Разбира се, че горепосочените професии са по-застрашени, като финансисти, журналисти, анализатори .. отколкото бай Ставри, дето подрязва овощни дръвчета и дои кравите.

Един
Един

Предвид, че роботите ще заемат 6% от работните места в Света (едва ли повече от 15% в САЩ), това че 15% от американците се притесняват за това е напълно достатъчно… Защо трябва всички да се притесняват за това?!

Наистина законодателството, заплатите и имигрантите са далеч по скорошни и по-големи проблеми за тях.