Пандемията COVID-19 продължава своя ход, а с това и драстичните ограничения на ежедневието на множество хора по целия свят. Едно от тях промени внезапно начина, по който работим към дистанционен режим. Освен различните неудобства, което създава това „ново нормално“, компании и фирми се изправиха пред множество неизвестни и рискове. Една немалка част от тях са свързани с киберсигурността. Ако преди в офиса или офисите на компаниите е имало IT екипи, които се грижат за безопасността и администриращи корпоративната мрежа и системи, то изведнъж на тези екипи им се налага да обслужват множество крайни точки, които не са били под тяхно управление и контрол. Десетки хиляди използват необезопасените си лични устройства да достигат чувствителни масиви и информация, принудени да работят от своя дом. До каква степен ще бъдат засегнати по негативен начин компаниите от „новото нормално“ може би може да разберем, ако изследваме настоящата ситуация в областта на киберсигурността.

Според изследване на компанията за антивирусна и информационна сигурност Webroot, повече от една трета от личните компютри биват заразявани по повече от един път. Данните са посочени в ежегодния доклад на компанията за състоянието на компютърната сигурност през миналата година, който беше публикуван тази седмица. Webroot отчитат, че през 2016, общия брой заразени персонални компютърни устройства е бил 12.6% от наблюдаваните от компанията крайни точки. От тях, 46.3% са се срещнали с инфекция само веднъж, 35.8% – между два и пет пъти, 8.6% са били заразявани между 6 и 10 пъти, 9.2% са с над 10 инфектирания. Положението при бизнес и офис системите обаче е съвсем различно.

„Потребителските устройства продължават да бъдат инфектирани много по-често от бизнес системите. Поради тази причина е важно да бъде взет под внимание риска, който поемат компаниите, когато позволяват на своите служители да свързват персоналните си устройства към корпоративната мрежа“, пишат Webroot. „С отчетено по-голямо присъствие на зловредни програми и като цяло по-малко защитни механизми, които да ги пазят, то е лесно за зловредния код да проникне в корпоративната мрежа посредством личното устройство на служителя“. Какво е положението при бизнес системите?

Тук, общият процент заразени системи, регистриран от Webroot се равнява на 7.8%, като повече от половината – 50.4% са станали жертва на зловреден код едва веднъж, 33.2% – от 2 до 5 инфекции, 7.9% от машините са с 6 до 10 заразявания и 8.5% са паднали повече от 10 пъти жертва на заразяване.

Друг важен момент в доклада на компанията се явява настоящето положение в атаките към различните операционни системи. Windows 10 не е просто „новия Windows“, а по-сигурна и по-защитена от предишните версии на Windows система, което сочат и цифрите от изследването на Webroot.

От наблюдаваните от компанията крайни точки през миналата година, 82% от потребителските машини са били с инсталирана операционна система Windows 10 срещу едва 10% – с Windows 7. При бизнес компютрите, това съотношение е 63% срещу повече от 25%. Независимо от това, отбелязват Webroot, вероятността машина с Windows 7 да бъде инфектирана е три пъти по-голяма от тази за машина с най-новата версия на операционната система на Microsoft, като зловредните програми, атакуващи Windows 7 са се увеличили със 125% през 2019.

Повече за тенденциите на киберсцената и състоянието на защитата през миналата година може да видите в доклада на Webroot тук (pdf).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари