fbpx
6.8 C
София

Повече хора трябва да гледат този превъзходен научно-фантастичен сериал на Netflix

"Пътешественици" е едно бижу, което блести в сенките на мрака в Netflix

Най-четени

През 2016 година Netflix се отказа от три от най-добрите си телевизионни сериали. Един от тях беше „Странни неща“. Другият беше The OA. А третият? Подценяваният канадски научнофантастичен сериал „Пътешественици“.

От създателя Брад Райт, който усъвършенства опита си в направата на три от десетте сезона от поредицата „Старгейт“ в продължение на 14 години, „Пътешественици“ е отклонение от традиционните научнофантастични филми и сериали. Той е вид модерна, обоснована фантастика, която прекарва идеята пътуване във времето през призмата на съпричастни и очарователни герои.

Участниците пътуващи във времето, наречени „пътешественици“, обитават телата на хора, които са близо до смъртта. С помощта на GPS координати, исторически записи и социални медии съзнанията на бъдещите пътешественици се вмъкват в телата на обикновени граждани от 21 век. Това е най-чистият начин пътешествениците да се върнат назад във времето и да изпълнят мисията си, използвайки живота на тези, които така или иначе са щели да умрат.

Тяхната мисия: да спасят света от едно ужасно бъдеще, в което неща като чай и моркови вече не съществуват. Тази основна концепция може да включва по-малки мисии, които придават на поредицата процедурен формат. Изгледът и усещането на „Пътешественици“ са мрачни и зловещи, а от време на време пътешествениците говорят на „техноговор“ следвайки дълъг списък от протоколи, утвърдени от мистериозният им „Директор“.

Но истинската същност е в моралните дилеми, пред които се изправят пътешествениците ежедневно: лъжат, мамят, преобръщат живота на приемащите ги хора. Понякога те се влюбват в новото си съществуване в един сравнително неопетнен свят и почти се изкушават да дезертират от свещената велика мисия.

Екипа пътешественици е основан и се наблюдава от Грант Макларън, пътешественик, представящ се в тялото на агент на ФБР. Той е любезен, героичен лидер, който взема трудните решения, носи тежестта на голямата мисия и индивидуалното благополучие на екипа си.

Тъй като пътешествениците завладяват живота и телата на обикновените хора, те трябва да се слеят с обстановката, да се учат бързо и да не предизвикват подозрения. Освен това те трябва да изпълняват мисии за спасяването на света, да избягват сблъсъци с полицията и други мистериозни сили, защото абсолютно всеки може да се окаже друг пътешественик, евентуално от конкурентен отбор от бъдещето. Пътешествениците водят троен живот: никога не могат да намалят бдителността си.

Но не всичко е на живот и смърт. Агентите под прикритие често се оказват в забавно неловки ситуации: Инженерът, един от най-възрастните пътешественици, е поставен в тялото на гимназиален атлет. Внезапното му превръщане от спортист в гений предизвиква недоумение у всички, не на последно място и у обърканите му родители.

Друг важен аспект от сериала е методът, по който пътешествениците влизат в телата на своите „приемници“. Тези сцени са една от най-вълнуващите части на сериала. На екрана се появява часът на смъртта и започва обратно броене. Става въпрос за чакане, в да се види как ще бъде убит новият герой – или не. Когато пътешественикът болезнено влезе в новото си тяло, първата и най-важната му мисия е да се спаси от челюстите на смъртта.

И накрая, „Пътешественици“ тактично предава своето по-дълбоко послание за настоящето и бъдещето. Това, което правим и не правим сега, ще се отрази на света през следващите години и не можем да очакваме хората от бъдещето да ни спасят.

Ако все още не сте убедени дали да изгледате трите сезона на „Пътешественици“, поне изгледайте първия епизод. Гениалната му първа сцена, включваща пътешественик, който пристига в настоящето, почти гарантирано ще ви накара да изгледате цялото вълнуващо пътуване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини