Повреди се един от трите компютъра, управляващи руския сегмент на МКС

6
1206

В руския сегмент на Международната космическа станция се повреди един от трите управляващи компютъра. Информацията е на Интерфакс, който цитира американските органи за контрола на МКС.

Регистрирахме отказ в готовността за работа на един от трите компютъра, управляващи руския сегмент на Международната космическа станция, управляващ руския сегмент – модулът „Звезда“. Засега не можем да възстановим работата на компютъра“ – се казва в съобщението.

Останалите два компютъра работят нормално.

Това не е първото извънредно събитие на МКС последно време. През нощта на 30-ти август бе открито изтичане на въздух. Екипажът провери всички модули и намери отверстие в космическия кораб „Союз МС-09“. Отверстието бе в битовия отсек, а не в спускаемия апарат и не застраши връщането на космическия кораб на Земята.

Отверстието бе запушено с херметичен материал и уплътнено. Отсъствието на изтичане на въздух бе проверено с помощта на ултразвук.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви, че единствената версия за появата на отверстието е преднамерено въздействие. Версията за производствен брак бе напълно изключена.

NASA от своя страна каза, че констатациите на Роскосмос не е задължително да означават, че отверстието е направено умишлено.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари