fbpx
11.8 C
София

Подводен паркинг в Амстердам побира 7 000 велосипеда и точно 0 автомобила

Четиригодишният проект на стойност 65 милиона долара има всичко и нищо общо с автомобилите...

Най-четени

Може би един ден летящите коли и реактивните раници ще бъдат отличителните белези на футуристичните градове, но днес – през 2023 година – огромните подводни паркинги за велосипеди като този, който току-що бе открит на гара Centraal в Амстердам. Структурата разполага с място за 6300 лични велосипеда и още 700 за велосипеди за съвместно ползване, за да се улесни първата или последната миля от пътуването с влак. Капацитетът ще се увеличи до 11 000 велосипеда, когато през февруари бъде открит втори паркинг.

Четиригодишният проект на стойност 60 млн. евро (около 65 млн. долара) може да се стори необичаен на всеки извън Нидерландия, но това е обичайната практика за холандските градове, които бавно, но методично превръщат автомобилите в реликва на едно погрешно минало – време, когато градовете са били изграждани за нуждите на автомобилите, а не на хората. В град Утрехт има дори още по-голям подземен (но не подводен) паркинг за велосипеди, който може да побере 12 000 двуколесни превозни средства. В страна, в която велосипедите лесно превъзхождат броя на гражданите, данните постоянно показват, че около 35 % от амстердамците използват велосипедите си ежедневно, а в при жителите на град Утрехт този процент стига до 50.

Публикуван от град Амстердам снимков материал показва как се изгражда това чудо на техниката. Работниците трябвало първо да отводнят водата пред гарата от 19-ти век, след което да положат пода на паркинга и да монтират гигантски колони, доставени с баржи, за да поддържат покрива, който в крайна сметка ще бъде потопен.

На гара Centraal в Амстердам всеки ден пристигат около 200 000 пътници с железопътен транспорт, ферибот, трамвай, автобус и метро – около половината от тях пристигат с велосипед. По традиция те паркират в много от разхвърляните надземни велостоянки, които все още са около гарата и се планира да бъдат премахнати през следващите седмици. Макар че най-голямата от тях е толкова масивна, че се е превърнала в самостоятелна туристическа атракция, местните жители ги смятат за миризливи паметници на разочарованието, в които често липсват свободни места поради големия брой изоставени велосипеди. В резултат на това редовните пътници рискуват велосипедите им да бъдат конфискувани, като ги заключват към близките дървета, улични лампи и указателни табели или ги оставят на всяка свободна бетонна плоча, което увеличава вероятността от кражба.

Спирането в паркинга за първите 24 часа е безплатно, след което се заплаща по 1,35 евро (около 1,46 долара) за всеки следващ ден. Това е едновременно удобно за ежедневно пътуващите до работа, например. За да влезете в паркинга, трябва да прокарате OV-chipkaart (холандска транспортна карта, свързана с банката ви) или да имате Fietstag („велосипеден етикет“), монтиран на велосипеда ви.

Велоалея на нивото на улицата ви отвежда директно до надземния вход на подводния паркинг, който е обозначен с голям син знак и логото на велосипед, което го прави видим от голямо разстояние. Знакът показва броя на все още наличните места за паркиране, което ви позволява да намерите алтернативен паркинг, ако този е пълен.

Автоматична подвижна пътека ви пренася в гаража, а в далечината се виждат трамваите и гара Centraal в Амстердам.

Червените и зелените светлини на вертикалните колони в паркинга позволяват лесно да се види в кои редове от велосипедните стойки има свободни места. Можете да заемете всяко свободно място, за да паркирате велосипеда си. След като паркирате, ескалаторът в далечния край на паркинга осигурява директен достъп до гара Centraal в Амстердам.

Подземният гараж е инженерно чудо, но не е лишен от своите недостатъци. Като начало, няма обособен паркинг за обемисти товарни велосипеди, които са много разпространени в Амстердам за семейства с малки деца. Няма и точки за зареждане на електрически велосипеди, което е истински пропуск в страна, в която повече от половината от всички продадени нови велосипеди са електрически.

Понастоящем не можете да се регистрирате със смартфон, смарт часовник или дебитна карта. Туристите с велосипед под наем или всеки друг, който няма OV-chipkaart, може да поиска от служителя пропуск за заем, за да се регистрира и да излезе.

Но съвременните градове като Амстердам са стигнали дотук само благодарение на десетилетия непрекъснато усъвършенстване. Проектът около гара Centraal може да е започнал през 2019 гoдина, но основите му са положени отдавна.

Метаморфозата на Амстердам от град, ориентиран към автомобилите, в чудна страна на мултимодалния транспорт започва през 70-те години на миналия век с помощта на местни жители и просветени политици, които съвместно изискват по-пригоден за живеене град. Автомобилите все още са наоколо и са необходими, но частната собственост не е насърчавана в полза на чисти и надеждни услуги за споделяне на автомобили, които получават преференциално третиране. Замяната на частните автомобили с електрически версии, които изискват също толкова място и прекарват над 90 процента от времето си неизползвани, няма да помогне за придвижването на градовете към бъдещето.

Разбира се, не всеки град може да бъде като Амстердам. Но дори нови велосипедни градове като Париж доказаха, че ако изградите алеи, велосипедистите ще дойдат. А трябва да се започне отнякъде.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини