fbpx
16.8 C
София

Подводните интернет кабели могат да се използват за засичане на земетресения

Най-четени

Интернет кабелите, които пресичат дъната на океаните и моретата, могат да се използват за засичане на земетресения и цунами или за наблюдение на това как промените в климата променят океанските течения.

Тези телекомуникационни кабели могат да се използват като гигантски преносители, вектори на голям набор от подводни сензори, както става ясно от информацията на Националната физическа лаборатория на Обединеното кралство и нейните партньори. Учените вече са тествали подобна стратегия за придобиване на такъв тип данни с помощта на оптични влакна между Обединеното кралство и Канада. Тяхното изследване е публикувано в Science.

Тъй като инсталирането на постоянни сензори за наблюдение на океанското дъно е изключително скъпо начинание, в света в момента има инсталирани само няколко такива сензора, става ясно от думите на учените.

„70% от земната повърхност е вода, но всички сеизмични станции са на сушата, защото е твърде трудно и скъпо да се инсталират постоянни сензори на морското дъно“, става ясно от думите на д-р Джузепе Мара от NPL пред BBC.

Но многобройни кабели с оптични влакна пренасят данни през световните морета и океани. Според д-р Мара вибрациите, промените в налягането и температурата влияят в много малка степен на преноса на данни през тези кабели, но от друга страна монтирането на изключително чувствителни сензори по тях могат да спомогнат за установяването на тези пертурбации в поведението на световните водни басейни.

Изследователите казват, че вече са успели да открият земетресения или други океански сигнали, като вълни и течения, използвайки 5860 км оптична инфраструктура, която свързва Саутпорт, Ланкашър и Халифакс, Канада.

Учените успяват да използват отделни участъци от кабела между ретранслаторите (устройства, които помагат за усилването на сигнала) като отделни сензори.

„Ако приложим тази техника към голям брой подводни кабели, бихме могли да трансформираме тази огромна подводна инфраструктура в гигантски набор от детектори за земетресения, океански течения и други“, казва д-р Мара.

„Разширяването на сеизмичната мрежа от сушата до морското дъно ще подобри разбирането ни за вътрешната структура на Земята и нейното динамично поведение“, добави той.

Сензорите, които са монтирани върху кабели, могат да се използват като добри средства за идентифициране на епицентъра на земетресенията по същия начин като наземните сеизмометри, предполагат изследователите. Технологията предлага и редица други възможности, като наблюдение на дълбоководните течения за промени, причинени от глобалното затопляне. Съществува и една непроверена възможност за използване на кабелите за наблюдение на това как изменението на климата променя температурите на морското дъно.

Технологичният гигант Google участва в изследването, както и Университета в Единбург, Британското геоложко проучване и Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica в Италия.

„Това създава невероятна възможност за наблюдение на земетресения в средата на океаните от близко разстояние, както и примамливата възможност за измерване на други природни феномени като подводни вулканични изригвания и цунами в бъдеще“, казва Брайън Бапти, ръководител на екипа по земна сеизмология на Британското геоложко проучване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини