Дата центърът, създаден от Microsoft в рамките на проекта Natick бе успешно потопен на морското дъно близо до Оркнейските острови, Шотландия.

Дата центърът бе потопен на дълбочина 35,7 метра в Северно море. Той ще работи в продължение на 5 години и ще обменя данните чрез широколентово оптично влакно, ако нищо не се повреди.

Основната идея за създаването на подводни дата центрове е икономия от охлаждането на компютърните системи и от наема за използваната земя. Дата центровете консумират огромно количество електричество. Тяхната консумация е около 420 теравата или почти 3,5% от световната консумация на електроенергия. А 15-20% от тези 420 TW се изразходват за охлаждане на компютрите.

На теория, студените води на Северно море могат да направят много икономии. Направените досега експерименти показаха, че топлината много ефективно може да се прехвърля към корпуса на дата центъра и да се разсейва в океана.

Допълнителното преимущество на този подход е, че в тези центрове няма никакъв човешки персонал. От сървърните помещения се изтегля всичкия въздух, заедно с водните пари и кислорода. По този начин се решава проблема с корозията и износването на на металните компоненти и детайли – добре известен и болезнен проблем в дата центровете.

Естествено, в подобни условия няма как да се подмени повредилото се оборудване. Но инициаторите на този интересен експеримент са на мнение, че условията на експлоатация съществено ще намалят вероятността за възникването на повреди и сривове в работата на техниката.

Подготвената за потапяне под водата капсула е умалено копие на истински дата център. В 12-метровия контейнер са поставени само 12 сървърни стойки, 864 сървъра и охладителна система. Но най-важното тук е, че това е модулен дата център. На морското дъно е сравнително лесно съединяването на голям брой подобни контейнери, подобно на космическите модули на МКС. Мащабируемостта е на практика неограничена.

Microsoft проведе първия експеримент с подводен дата център още през 2015 година. Тогава контейнерът с име Leona Philpot бе потопен за 5 месеца. Ако сегашният експеримент Project Natick се окаже успешен, Microsoft планира да потапя под водата групи от по пет модула. Едновременно ще бъде проверена възможността за изграждането на големи дата центрове в океана само за 90 денонощия.

Сегашният експеримент се провежда със съдействието на няколко компании. Френската Naval Group е изградила херметичните контейнери. След проверката на всички системи дата центърът е транспортиран от Франция в Шотландия. Другият партньор в експеримента – European Marine Energy Centre (EMEC) е помогнал за полагането на кабелите и включването на дата центъра към бреговата техника. EMEC има опит в тази дейност. Тя е специализирана в прокарването на подводни кабели за вятърните електроцентрали в морето.

Консумацията на електрическа енергия от страна на дата центровете расте с всяка изминала година. Към днешен ден тя е 3,5% от световната консумация. Редица експерти прогнозират, че през следващите 10 години, делът на тази консумация ще нарасне до 20% и дори повече. Но има надежди, че Законът на Мур ще продължи да действа и консумацията на електрическа енергия на един транзистор ще продължи да намалява.

Microsoft счита, че разполагането на дата центрове на морското дъно е за предпочитане и от гледна точка на логистиката. Повече от 50% от населението на планетата живее на не повече от 200 метра от морския или океанския бряг.

Малко спорен е въпросът с логистиката, понеже 90% от сегашните дата центрове и така си се намират близо до големите градове – в Лондон, Франкфурт и другите най-големи световни точки за обмен на трафик.

Някои еколози започнаха да се безпокоят, понеже поставянето на дата центрове под водата ще доведе до повишаване температурата на Световния океан. Но дори и най-приблизителните пресмятания показват, че температурата на водата на дълбочина няколко метра ще се повиши с не повече от хилядна част от градуса.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
gotqn
gotqn

Евала за идеята и изпълнението. Екотата се държат като църквата през тъмните векове – тотална спирачка на научния прогрес с цел печалба.

шаш
шаш

не разбрах. това чудо пази да не влезе вода в дата центъра или да не излязат бълвочите на майкрософт от него?

root
root

следващия контейнер който ще потапят ще е с ‘оригинални’ умници начело с теб.. да се надяваме, че ще е дефектен и ще има пробив..

оня същия
оня същия

сакън! ще вземе да допринесе за глобалното затопляне 😀

идиотщина някаква МикоМека...
идиотщина някаква МикоМека...

Вместо да оползотворят по някакъв начин топлинната енергия, получена от охлаждането на дейта центровете и да я използват за социални проекти – примерно за осигуряване на толпа вода в близките сгради, те се чудят как да я пръснат в океана. Но какво може да се очаква от фирма, управлявана от мангал? Манго не може да мисли в перспектива, на него му дай само да харчи пари и да се бие в гърдите колко е велик…

root
root

мхм.. то по 2-3 роти има до всеки дата център да чакат да се къпят по 2-3 пъти на ден.. пък и тя тая топла вода няма да има загуби докато стигне до въпросните сгради.. или викаш тя ще иде като от ВЕЦ на 100 градуса.. 🙂
Добре, че има такива като теб бисери да мислят в перспектива.. ся махай вентилатора на дараката дето ползваш у вас за пц и почвай да топлиш вода!!