Подводният кабел на Facebook ще утрои капацитета на мрежите в Африка

2
285

Facebook изгражда колосален подводен кабел, който почти утроява капацитета на интернет мрежите в Африка, съобщиха от компанията.

Създаден в партньорство с редица световни телекомуникационни компании, включително China Mobile, MTN, Orange и Vodafone, кабелът 2Africa ще бъде прокаран по 37 000 километра от периметъра на континента.

След като бъде завършен, подводният кабел ще бъде един от най-дългите по рода си, почти равен на дължината на обиколката на земното кълбо и ще свърже 23 държави в Африка, Близкия Изток и Европа.

С едва една четвърт от африканското население, което в момента има достъп до интернет, новият подводен уеб кабел ще осигури така необходимия капацитет и надеждност.

2Africa

Проектът 2Africa е част от по-широката амбиция на Facebook да изгради „отворена и приобщаваща интернет еко система“ и да „осигури достатъчно бърз интернет на всички“, както се казва в скорошна публикация в блога на компанията по повод проекта.

Като първата подводна кабелна мрежа, която свързва източното и западното крайбрежие на Африка, проектът трябва да отключи множество нови възможности за свързаност. Компанията също е в процес на изграждане на нова комуникационна връзка между Червено море и Средиземно море – първата по рода си за десетилетието.

Според Facebook използването на нови и усъвършенствани технологии ще повиши ефективността на кабела и ще осигури максимална достъпност до повече жители.

„Това е първата по големина система, която използва иновативен алуминиев проводник за провеждане на данни“, обясниха от фирмата.

„В допълнение, удвоихме осемте двойки влакна, поддържани от по-старата технология за значително по-ефективно използване на ресурса на оптичния кабел чрез прилагане на технологията за мултиплексиране на пространственото разделяне (SDM1) с до 16 двойки влакна, с които 2Africa ще позволи далеч по-големи капацитети от настоящите проекти за интернет свързване на Африка.“

Проектът също е разработен с изричната цел да намали ограниченията на подводните кабелни мрежи. Например, всяка година възникват над 100 повреди на оптични кабели, често причинени от преминаващи кораби или суровите условия в морето и могат да причинят прекъсване на интернет връзките на цяла една страна.

2Africa идва в подходящ момент според Facebook, тъй като продължаващата коронавирусна пандемия служи за подчертаване на критичното значение на интернет свързаността, както за бизнеса, така и за обществото.

„Продължаващата пандемия от COVID-19 подчерта важността на свързаността, тъй като в момента милиарди хора по света разчитат на интернет, за да могат да работят, да учат и да останат свързани с важните за тях хора“, заявяват от Facebook в прес съобщението си.

„2Africa ще бъде не само важен елемент за подобряване на инфраструктурата на свързаността на Африка, но и съществена инвестиция, която идва точно навреме преди излизането от коронавирусната пандемия.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари