Подводният кабел на Google съедини САЩ и Чили

1
1425

Google приключи с полагането на супербързия кабел с оптични влакна Curie на дъното на Тихия океан, който съедини два дата центъра на търсачката на интернет гиганта. Новия кабел съедини дата центровете на Google в Лос Анджелис, САЩ и Валпараисо, Чили. Международният проект е получил това име в чест на Мария Склодовска Кюри, която е първата жена, получила Нобелова награда. Това става през 1903 година.

Дължината на новия интернет кабел е около 10 500 км, като сигналът се усилва на всеки 100 км. Общата пропускателна способност на новия кабел е 72 Tb/s. Използването на новия кабел ще започне през второто тримесечие на следващата година.

Curie е съставен от четири двойки специализирани оптични влакна, всяка от които с пропускателна способност 18Тb/s. Дебелината на оптичния кабел е приблизително колкото на стандартния градински маркуч. А за по-голяма надеждност оптичните влакна са обвити с няколко слоя метален проводник, Отгоре има медна обвивка и защитен слой. Google заяви, че новият интернет кабел не оказва каквото и да било въздействие на околната среда.

Специалистите на Google допълват, че 98% от трафика на корпорацията преминава през оптични влакна. Но в региони като Чили, интернет гигантът не може да използва съществуващите кабели – тяхната пропускателна способност е твърде ниска, тяхната мащабируемост е ограничена и времето им на технологичен живот е към края си,

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djgerro
djgerro

последно време много ги тресе Чили от американска страна.
дано немат проблеми с връзката за в бъдеще при
толкова много земетресения…