fbpx
13.5 C
София

Подготвен ли е пазарът за труда за съвременните дигитални нужди?

Най-четени

Марк Райт управлява компанията за дигитален маркетинг Climb Online, която той стартира, след като спечелва телевизионното предаване на BBC The Apprentice през 2014 г.

Докато дигиталният маркетинг е все по-голяма сфера, предприемачът казва, че просто няма достатъчно хора с необходимите умения, които да може да наеме.

„Това е много, много тревожно“, казва той пред „Събуди се до пари“ – предаване на Radio 5 Live.

 

„Реклама във Facebook, реклама в Google – някои от тези неща съществуват от около пет до десет години и има ограничена наличност на кадри с умения в тези сфери“, казва г-н Райт.

Той повтаря опасенията на експертите от бранша, които предупредиха, че Обединеното кралство е изправено пред недостиг на дигитални умения.

По-рано този месец икономистът и бивш секретар на кабинета Гас О’Донъл заяви пред Би Би Си, че Великобритания „ще остане зад гърба си“, ако не стане „силно конкурентоспособна в световен мащаб“ по отношение на тези „нови умения“.

Според проучване на LinkedIn, професионалната социална мрежа, през следващите пет години ще бъдат създадени 150 милиона нови работни места в сферата на технологиите.

И все пак близо 40% от работещото население на Обединеното кралство няма дигитални умения.

Доклад на Световния икономически форум (WEF) през 2020 г. установява, че 61% от активното население във Великобритания има цифрови умения – в сравнение с 69,4% в САЩ.

Правителството на Обединеното кралство обеща „революция“ в уменията, за да се опита да преодолее тази диспропорционалност на дигиталните компетентности, като предостави възможности за възрастните служители да се преквалифицират и да повишат уменията си.

Марк Райт казва, че и той предлага обучения на хора, които постъпват на работа в неговата компания, но това няма веднага на облекчи неотложните нужди за персонал на фирми като неговата.

Какво представляват цифровите умения?

„Всъщност стартираме академия, за да обучаваме хора, но това е доста бавен процес“ – имаме нужда от хора сега и не можем да ги намерим никъде“, казва Райт.

Според него Великобритания се отправя към „бедствено положение по отношение на нивото на цифровите умения“.

Според доклад на правителството на Обединеното кралство през 2019 г. цифровите умения се изискват в 82% от обявите за работа онлайн, публикувани през периода от 12 месеца между април 2017 г. и април 2018 г., но точните умения, които са необходими, далеч не са еднакви в цялата страна.

„Дигитални умения“ е свободен и доста разтеглив термин. Това на практика може да означава всичко – от изпращане на имейли и участие във видеообаждания – неща, към които много от нас са се приспособили по време на пандемията – до по-сложни операции като научни анализи и кодиране.

Но изучаването на тези по-сложни умения вероятно ще се отплати, казва Дженифър Опеншоу, която наскоро е направила преориентация в кариерата си.

„Мислех, че технологичният свят е затворен за мен“

Завършила бакалавърска степен по история, Дженифър се насочва към програмирането. И тя току-що е започнала работа като софтуерен инженер в BAE Systems.

„Започнах да разглеждам дигитални работни места, защото докато бях майка на пълен работен ден на двете си малки момчета, ние се отдалечихме на около 200 мили от мястото, където живеехме преди, така че трябваше да проуча нови пътища за работа и кариера.“

„Бях си помислила, че технологичният свят е затворен за мен. Мислех, че е твърде късно, а нямах степен по компютърни науки, така че наистина нямаше надежда. Тогава една приятелка спомена обученията по кодиране. Тя ми обясни, че те са начин да науча нови умения за компютърно програмиране.“

„Имаше толкова много повече възможности след завършването на курса. Трябваше само да напиша едно търсене в Google за „софтуерен инженер“ или „разработчик на софтуер“, за да видя, че имаше толкова много професионални направления“, добавя тя.

Катрин Ръст е завършила науки, но тя също е трябвало да придобие нови цифрови умения, за да си осигури настоящата работа.

„Имах работа в малък магазин. Очевидно с COVID пандемията закъсах сериозно и изпаднах в много затруднено икономическо състояние“, казва тя.

 

„През цялото време кандидатствах за различни научни позиции, но винаги получавах отговор от рода на: „нямаш достатъчно опит“, защото никога преди това не съм работила в сферата на обработката на данни“, казва тя.

Катрин влиза в интернет, за да търси курсове, и започва да изучава основен Python, език за компютърно програмиране.

Сега тя е анализатор на данни в Bidnamic, в Лийдс, като помага на различни търговци да оптимизират онлайн продажби си, на база данните, които събират от потребителската активност, и съгласно тенденциите в онлайн търговията.

За всички други, които мислят по подобен начин за евентуален завой в кариерата, и придобиване на нова квалификация, изниква въпросът какво трябва да направят, за да имат правилните умения, на точното място и в точното време?

„Помислете за собствените си умения, силните си страни“, казва Гори Яхая, основател и главен изпълнителен директор на Upskill Digital, доставчик на компютърни продукти.

 

„Помислете кои биха могли да бъдат най-добрите области, в които искате да инвестирате, кои работни места изглеждат привлекателни за вас – може би вашата организация вече инвестира в конкретна технологична посока, като може да се окаже, че дори няма да бъде необходимо да сменяте работодателя си, за да се преквалифицирате. Тогава влезте онлайн – разгледайте някои от безплатните курсове и информационни кампании, които са посветени именно на това, с което искате да се занимавате и вие.“

Преди всичко той подчертава, че хората с дълга кариера в други дисциплини не трябва да отлагат ученето на нови умения, много от които са се развили едва през последното десетилетие.

„Много от уменията, които изисква съвременния свят, са базирани на изцяло нови технологии. Хората трябва или да се научат как да се справят с тях или компаниите трябва да поемат този ангажимент“, допълва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини