Подготвя се универсална система за бързо зареждане на електромобили

0
20

Седем големи американски и германски автомобилопроизводители, сред които Ford Motor, General Motors и други, се споразумяха за внедряване на поддръжка на нова система за ускорено зареждане на акумулаторите на бъдещите електро- и хибридни автомобили. Новата система ще зарежда акумулаторите на машините само за 15 минути. В съвместно изявление на компаниите се казва, че целта на новата инициатива е зареждането на електромобилите да стане не по-сложно от напълването на резервоар с бензин или дизелово гориво.

Сред подписалите документа освен двата най-големи американски концерна, са още производители като Chrysler Group, Volkswagen и дъщерната му компания Audi, както и Daimler, Porsche и BMW. Майк Тински, заместник-директор по програмата за електрификация на автомобилите към Ford Motor, заяви, че възможността за бързо зареждане на автомобилите значително ще повиши популярността на новите модели електромобили.

В изявление на Ford Motors се казва, че Ford и останалите компании ще покажат прототип на свръхбързата зарядна система през следващата седмица в Лос Анджелис.

Преди всяка от големите автомобилни компании работеше над собствена система за зареждане на електрически автомобили и хибриди. В резултат на това системата за зареждане на Ford се оказа несъвместима с тази на Toyota или BMW, например. Новата универсална зарядна система за автомобили ще носи обозначението CHAdeMO.

От Ford очакват практическото използване на системата да започне през 2020 година. Според представители на търговското обединение на европейските автомобилопроизводители ACEA, автомобили с поддръжка на новата система ще се появят на Стария континент още през 2017 година. От Ford допълниха, че първите експериментални станции за скоростно зареждане на автомобили ще бъдат изградени по пътищата на САЩ още през тази година. Цената на една система за зареждане на електро- и хибридни автомобили ще бъде от 25 до 90 хиляди щатски долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за