fbpx
7.8 C
София

Поддръжката на FTP окончателно бе премахната от кода на браузъра Chrome

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Екипът за разработка на Chromium направи това, за което предупреждаваше дълго време – не просто го премахна от настройките, но накрая окончателно отстрани FTP протокола от кода на браузъра. Това беше едно от нововъведенията в стабилната версия на Chrome 95.

Тази стъпка се подготвя от много дълго време. Липсата на поддръжка на криптирани връзки при внедряването на FTP в Chrome, както и ниският интерес към тази функция от страна на потребителите, плюс наличието на по-ефективни алтернативни решения на трети страни, доведе до факта, че достъпът до протокола беше не само деактивиран, но и напълно премахнат от базата.

Разработчиците на браузъра започнаха постепенно да премахват FTP функциите още в Chrome 72, но по-късно бяха принудени да отложат постепенното спиране на поддръжката в отговор на пандемията и натоварването, пред което ИТ-индустрията беше изправена. В Chrome 88 поддръжката на протокола вече бе деактивирана по подразбиране, въпреки че все още може да бъде активирана по желание.

През юли тази година Firefox беше лишен от поддръжката на FTP. Като се има предвид, че повечето съвременни браузъри днес са базирани на Chromium код, Internet Explorer е един от малкото, които запазват възможностите за FTP, въпреки че Microsoft планира да се отърве от него до лятото на 2022 г.

Причината за тази неприязън към протокола е очевидна – той е на над 50 години, а защитата на този протокол по съвременните стандарти се счита за недостатъчно надеждна. Дори като се има предвид наличието на по-сигурни версии, като FTPS и SFTP, екипът на Google смята, че е по-добре да препоръча на потребителите да работят със специализиран софтуер, отколкото да поддържа код протокола в браузъра.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини