Подземният тунел за самоуправляващи се автомобили на Илън Мъск е почти готов

3
778

През по-голямата част от 2020 г. името на Илън Мъск преобладаваше в заглавия на новини за изстрелване на ракети на SpaceX и невиждания скок на акциите на Tesla. Популярността му се покачи още повече, когато демонстрира първия експеримент със свързване на компютърен чип с мозъка на животни, като част от работата на другата от неговите компании – Neuralink. Всичко това прикова вниманието ни дотолкова, че забравихме, че милиардерът има още един амбициозен проект – изграждането на подземен тунел в Лас Вегас от транспортното предприятие The Boring Company, което също притежава.

Във вторник Мъск съобщи в Twitter, че след цяла година в процес на създаване, първият оперативен „тунел“ за високоскоростни самоуправляващи се автомобили на The Boring Company в Лас Вегас е „почти готов“.

„Тунелите със самоуправляващи се електрически автомобили под градовете могат да доведат до революция в градската транспортна мрежа“, описва визията си за бъдещето предприемачът в публикация в социалната мрежа Twitter.

Електрическите превозни средства със самоуправление заедно с подземните тунели са последното парче, което е необходимо, за да изглежда зелената мечта на Мъск за градски транспорт без шофьори завършена.

Boring Company построи пробен тунел през 2018 г. близо до седалището си в Хоторн, Калифорния. Година по-късно компанията сключи търговски договор в Лас Вегас за изграждане на циклична тунелна система за обществено ползване. Според предложението на The Boring Company, окончателно готовата система ще може да превозна пътниците в самоуправляващите се автомобили на Tesla между всякакви дестинации в Син Сити в рамките на минути.

Изграждането на първоначалните двойни тунели близо до конгресния център в Лас Вегас (LVCC) приключи през май. Очаква се системата да бъде готова за обществено ползване и представена на форума Consumer Electronics Show (CES) през януари 2021 г., който ще се проведе онлайн поради коронавирусната пандемия.

Миналият месец The Boring Company спечели одобрение от окръга за разширяване на транспортната верига LVCC, за да включи метростанция в новия хотел Resorts World, разположен в северния край на ивицата  на Вегас. В крайна сметка компанията се стреми да свърже всички основни туристически дестинации по ивицата, както и два терминала на близкото международно летище Маккаран и центъра на Вегас.

Първоначалната визия на Мъск беше да изгради обикновена система в Лос Анджелис, за да разреши прословутите задръствания в града. Компанията все още работи за постигането на тази цел, след като загуби договор за строителство в Лос Анджелис през декември 2018 г. поради съпротивата на активистите.

„Прегърнете тунелите!“ Мъск възкликна в друг туит във вторник в отговор на видео, публикувано от фен, показващо огромни задръствания в Лос Анджелис.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари