Подмяната на базовите станции на мобилните оператори на Huawei в Европа ще струва 3,5 милиарда долара

9
1374

Общият разход за подмяна на телекомуникационното оборудване, произведено от китайски доставчици за Европа, ще струва около 3,5 милиарда долара или 2,82 милиарда британски лири, твърди нов анализ. Това е много по-малко от сумата, цитирана от органа за мобилната индустрия GSMA.

Европейските телекоми може да бъдат задължени да започнат подмяна на базовите станции (клетките), с които са изградени техните съществуващи мобилни мрежи, ако по стъпките на САЩ решат, че китайските производители на комуникационно оборудване като Huawei и ZTE представляват заплаха за националната сигурност.

Припомняме, че по-рано през годината, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп постави китайския телекомуникационен гигант в черния списък, с което забрани на всички американски компании да правят бизнес с Huawei, заплаши Германия, че ще наруши партньорствата между двете страни, ако немците откажат да подменят съществуващото си Huawei оборудване.

Защо се налага това?

Huawei има водещ дял като доставчик на базови станции и друго комуникационно оборудване в Европа, като заедно със ZTE заемат 40 на 100 от европейския пазар на мобилна техника, но на практика изгубиха един от най-големите пазари – САЩ – поради обвинения, че представляват заплаха за националната сигурност на страната, като към момента все още не са представени никакви доказателства на обществото от какво точно са породени опасенията на Тръмп.

Huawei непрекъснато отрича тези твърдения, но независимо от това, Вашингтон настоява съюзниците им да следват техните стъпки и да забранят Huawei. Най-голямото притеснение на САЩ е Huawei да не участва като доставчиц на базови станции за изграждане на бъдещите 5G мрежи на стария континент.

Колко ще струва 5G с Huawei?

В началото на месец юли, най-големият български оператор А1 представи първата работеща 5G базова станция в страната.

Европейските мобилни оператори често изразяват възраженията си срещу всички забрани, твърдейки, че изключването на Huawei би довело до намаляване на иновациите и по-високи цени.

Така например, в началото на месец март, британският телеком Vodafone отправи предупреждение към Британското правителство, че без участието на Huawei, изграждането на 5G мрежи в Обединено кралство, би било в пъти по-скъпо. Законодателите на острова не приеха възраженията на компанията-

Доклад на GSMA предполага, че разходите за подмяна на всички мрежови съоръжения, произведени от Китай, ще достигнат цели 55 милиарда евро или 48,6 милиарда британски лири, а въвеждането на 5G може да се забави с до 18 месеца.

Въпреси това, доклад на Strand Consult посочва, че в държави като САЩ и Австралия, където вече мобилните клетки се подменят, разходите не са се повишили, нито това е забавило внедряването на 5G.

Колко обаче ще струва на Европа?

В доклада се казва, че тъй като европейските оператори ще трябва да заменят значителни количества остарели и неизползваеми радио предаватели, независимо от забраната на Huawei, цената им ще бъде много по-ниска. Strand изчислява, че разходите за подмяна на клетките на Huawei и ZTE, които в последствие биха могли да бъдат надградени до 5G, са около 3,5 милиарда долара.

Обединеното кралство извършва собствена оценка на бъдещата роля на Huawei в телекомуникационната инфраструктура на Великобритавия, но окончателно решение все още не е взето. Течове предположиха, че Huawei ще бъде забранен като участник в изграждането на основната мрежова инфраструктура, но не и от участието в 5G мрежите.

В друг доклад се твърди, че всяка забрана на Huawei би застрашила позицията на Обединено кралство като 5G лидер, като ще забави широкото предлагане на услуги с мобилни мрежи от пето поколение с от 18 до 24 месеца.

В докладите не се взема предвид обаче колко може да струва на икономиката на всяка една страна подобно забавяне и всякакви други препятствия в хода на избора на други доставчици на мобилно оборудване. Така например, само за икономиката на Обединено кралство, загубата ще бъде около 6,8 милиарда паунда.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
saentist
saentist

Все ми се иска в Европа да си пишем за Евро не за хамерикански долари.

п.с.
Ако Хуавей имаха „нерегламентиран“ достъп до клетките им,
нямаше ли да им е по лесно да ги „брикнат“ от раз
и да разкажат играта на хамериканците.

Простите са си прости
Простите са си прости

Те нямат интерес да им разкажат играта защото са им първият икономически контрагент по обем. Имат интерес да им крадат интелектуалната собственост.

Ozzy
Ozzy

Правилно. Защо да храним китайците.

Micr0
Micr0

Че защо да храним и хамериканците? По тази логика твоя

Кьорав кон
Кьорав кон

Никъде не е посочено, че трябва Европа да ползва американско телекомуникационно оборудване! Имаме си европейски производители и при това доста по-добри… Nokia, Ericsson, Alcatel мисля, че и Siemens произвеждат също. Отделно има други азиатски /не китайски/ производители като Samsung примерно и всеки един от горе посочените е за предпочитане.

Простите са си прости
Простите са си прости

Нокия беше пред фалит и се изкупи от Майкрософт.

Боко полупроводника
Боко полупроводника

Отивам в Финландия да договорим един завод в булгарията за производство на лустър клеми

Кьорав кон
Кьорав кон

Майкрософт купи мобилното подразделение на Нокия а не цялата фирма. Нокия правят и друга електроника като телевизори /примерно/ и телекомуникационно оборудване. Опитвайте се да ги разграничавате тези неща!

Хахаха
Хахаха

Може да не е единственото подразделение, но беше основното. Нокиа имаше сериозен срив. За 2018-та има половин милиард нетна загуба и е на отрицателен оперативен доход, въпреки 22-те си милиарда приход. Тази компания просто чака да бъде погълната от някой.