Според документи от съда, станали достояние на Politico, става ясно, че бивш нещатен сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) с името Харолд Мартин е основен обвиняем по делото за изтичането на хакерските инструменти на американските кибершпиони към групировката The Shadow Brokers.

Тяхното име нашумя преди две години, когато се появиха в публичното пространство с твърдението, че разполагат с кибероръжията на Equation Group, APT (advanced persistent threat) групитовка, свързвана с Вашингтон, която оперира от началото на века. Те даже и обявиха търг с наддаване за кибероръжията. Много от тях бяха експлойти към вече покрити уязвимости, но не всички, както се разбра от публикуването на ETERNALBLUE, ETERNALROMANCE, довели до рансъмуер епидемията с WannaCry. Сред засегнатите в публикуваните от хактивистката групировка архиви присъстват експлойти, насочени към различни операционни системи и техните версии, дистрибуции, софтуерни продукти, програми за сигурност, защитни стени и др.

Мартин бива арестуван от агенти на американските специални служби още през 2016, а в дома му са открити над 50 терабайта информация и документи, които той е взел неправомерно. Някои от тези документи са били с гриф „Секретно“ и „Свръх секретно“, предава Dark Reading. Властите все още не са заявили официално, дали сред откритите в дома на Мартин материали са били и въпросните оръжия.

От информацията, публикувана от Dark Reading става ясно, че Мартин се е занимавал с нелегитимните си действия не от вчера. Те водят началото си от 1996.

„През този период, той злоупотребява с буквално милиони страници правителствена информация и я запазва в различни формати. Минали показания в съда го описват като човек, който притежава нужното ниво на достъп да борави със строго секретни проекти, които му предоставят достъпа до чувствителни документи и държавни тайни“, пишат от медията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари