Подозират хакери от китайската армия за атака към американски сателити

0
33

Хакери от специално подразделение на китайската армия са заподозрени в това, че са се намесили в комуникацията с два американски сателита. Орбиталните устройства на САЩ са били предназначени за следене на климата и заснемане на земната повърхност. Неправомерните прониквания в системите на сателитите са четири на брой и са осъществени през 2007 и 2008 година, информира Tech Spot.

Информацията за инцидентите е разкрита от доклад на комисия от американския Конгрес, който ще бъде пуснат за публично разглеждане през следващия месец.

„Подобна намеса поражда множество потенциални опасности, особено ако на прицел са сателити, които изпълняват жизненоважни функции. Достъпът до системите за контрол над сателитите позволява на хакерите да повредят или унищожат напълно устройствата. Атакуващите биха могли да се намесят в комуникациите на сателитите и да променят информационния поток.”, се казва в доклада на комисията.

Сателитът Landsat-7, който е предназначен за наблюдения на земната повърхност се управлява от NASA. Комуникационната машина е регистрирала неправомерна намеса в системите си през октомври 2007 година. Намесата е продължила 12 минути. Същото нещо се е повторило и през лятото на следващата година. Другата жертва на хакери е метеорологичният сателит Terra-AM-1, който бил атакуван за две минути през юни 2008 година. Втората атака към него дошла няколко месеца по-късно, през октомври.

Хакерите получили достъп до сателитите чрез сателитната станция Svalbard, която се намира в Норвегия. Към Китай не са отправени директни обвинения, но комунистическата страна е главен заподозрян.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари