Подразделение на Olympus плати 646 милиона долара за подкупи на лекари и болници

1
33

Американското подразделение на японската корпорация Olympus, специализирано в производството на цифрови фотоапарати и медицинско оборудване, ще плати 623,2 милиона долара за уреждане на граждански и наказателни дела, свързани с обвинения в подкуп на лекари и ръководствата на болници с цел закупуване на ендоскопи от компанията.

Освен подразделението на Olympus в САЩ, в исковете фигурира и латиноамериканския отдел на корпорацията Olympus Latin America Inc (OLA), се казва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, откъсите от което публикува агенция „Ройтерс“. С помощта на корупционните практики, японският производител е получил повече от 600 милиона долара приходи и 230 милиона долара брутна печалба, се казва в документа.

С цел повишаване продажбите, Olympus е предоставяла безплатни пътувания до Япония на лекарите, които препоръчват на своите болници да купуват оборудване от Olympus. Също така, Olympus е блокирала отделянето на безвъзмездна помощ на едно от лечебните заведения, докато то не се съгласи да закупи оборудване от компанията, отбелязва Agence France-Presse. В друг случай, ако лекар от медицински център в Ню Йорк, повлияе положително върху решението за закупуване на оборудване от Olympus, компанията безплатно предоставяла свое оборудване в размер на 400 хиляди долара в частната клиника.

„Подобни отношения могат неправомерно да повлияят върху решенията за нуждите на пациентите в медицинската помощ и да доведат до използването на нередовно или твърде скъпо оборудване, както и за надуване на разходите за здравеопазване“ – заяви първият заместник на помощник-генералния прокурор и ръководител на административното подразделение на САЩ Бенджамин Майзер.

Американското подразделение на Olympus се съгласило да плати 312,4 милиона долара като наказателна глоба и още 310,8 милиона долара в рамките на уреждане на гражданските дела. В допълнение към това, OLA ще плати 22,8 милиона долара за нарушаване на антикорупционното законодателство, съобщиха от министерството на Правосъдието на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари