fbpx
12.9 C
София

Подробности за битката на Lavabit с ФБР

Най-четени

На 8 август тази година прекрати работа услугата Lavabit, предоставяща защитена електронна пощенска кутия. Основателят и собственик на сайта Лейдар Левисон тогава написа: „Скъпи приятели, аз бях принуден да направя труден избор: да стана съучастник в престъпление срещу американския народ или да се откажа от почти десет години упорита работа и да закрия Lavabit. След продължителен размисъл реших да прекратя работата на услугата. Бих искал да имам възможност законно да ви разкажа за всички събития, които доведоха до това мое решение, но, за съжаление, не мога“.

От това изявление за всички стана ясно, че Lavabit е закрита под натиска на американските специални служби. Причината за това е фактът, че поне от 2010 година услугата, предоставяща криптирана електронна пощенска кутия, е била използвана от Едуард Сноудън, а адресът, който излезе в публичното пространство, е [email protected] Нещо повече – Сноудън е използвал пощенската си кутия си дори когато вече е търсил политическо убежище. Именно от нея той е разпращал поканите за пресконференцията на летище Шереметиево.

Ето че сега станаха известни и нови подробности за това, как точно е протичало общуването между ФБР и Lavabit. Собственикът на пощенската услуга отчаяно се е съпротивлявал на опитите на агентите да получат достъп до личната кореспонденция на 400 000 потребители. На един от етапите на преговорите агентите са поискали да им бъдат предадени SSL-ключовете за сървъра на Lavabit, позовавайки се на съдебно постановление, на което собственикът на услугата не е имал право да не се подчини. Според разпореждането, за всеки ден просрочие, считано от 16 юли, е трябвало да му бъде налагана глоба в размер на 1000 долара.

Лейдар Левисон разпечатал SSL-ключовете във вид на 11-страничен документ с шрифт 4, но агентите на ФБР счели шрифта за твърде дребен, а символите – за нечетливи. „За да използват такъв ключ, агентите на ФБР трябва ръчно да въведат всички 2560 символи, и една единствена грешка в този трудоемък процес би направила невъзможен достъпа до криптираните данни“, се казва в повторното съдебно постановление по повод разпечатаните на хартиен носител SSL ключове. Съдът осъдил Левисон на 5000 долара глоба на ден, считано от 6 август, до момента, в който той не предаде електронните копия на ключовете. Така на 8 август Левисон закрил пощенската услуга, изтрил цялата информация и изпълнил съдебното разпореждане.

В момента делото се гледа в Четвърти окръжен апелативен съд на САЩ. Междувременно продължават да се събират дарения за покриване на съдебните разходи по него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини