Пожарите в Индонезия направиха небето в страховит кървав цвят

4
358

Потребители в социалните мрежи от някои части на Индонезия споделиха снимки и видеоклипове на смущаващо кърваво-червения цвят, който е придобило небето в страната, след огромните пожари, съобщават от BBC. Снимките и видеата доста се доближават до кадри от научната фантастика.

Един потребител в Twitter, публикувайки снимка от кърваво-червеното небе над Индонезия коментира – „Това е Земята, а не планетата Марс“.

 

Хиляди декари са изгорели в Индонезия през последните дни, съобщи службата за наблюдение на атмосферата Коперник в съобщение за медиите, публикувано в петък-

„Смята се, че пожарите са започнали умишлено, за да се изчистят земите за селско стопански цели, по-специално за производството на хартия и палмово масло. Емисиите на CO2 отделяни на ден от пожарите, се равнява на същото количество, което беше отделено при опустошителните пожари през същия период през 2015 г.“, се казва в изявлението, като данните са от Великобританска служба, която е регистрирала показанията.

В Туитър службата отбелязва, че пожарите представляват „заплаха за здравето на местното население и дивата природа“. Президентът на Индонезия Джоко Видодо призова жителите да не подпалват пожари и при възможност да се включат с доброволно съдействие в потушаването на вече разразилите се.

 

 

Защо се случва това?

Пожари като тези не са необичайни за Индонезия, но тази година положението е изключително катастрофично, съобщават от службата за наблюдение на атмосферата.

„Приблизително половината от местния пожарен сезон е преминал, като е очевидно, че тези пожари са необичайни, и това предизвиква сериозна разтревоженост. В Индонезия, изгарянията от пожарите могат да продължат да тлеят при ниски температури дори под земята за много дълго време, а това отделя огромно количество въглероден диоксид, който остава в атмосферата хиляди години.“, казват от службата.

Повечето от изображенията на червеникавото небе бяха направени в събота по обяд около територията на провинция Джами, съобщават от Вашингтон Поуст.

„Молете се за Джами“, написа един потребител в Twitter.

Страховитото небе вероятно е породено от феномен, наречен Rayleigh raspter, отбелязва Newsweek. Поради начина, по който частиците в дима разпръскват слънчевата светлина, преминава повече червена светлина от нормалната синя.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
NACHO
NACHO

Май се появява нов вид тероризъм! Бедните страни палят горите си за да им се обърне внимание.

Питанката
Питанката

Ти бил ли си там? Индонезия определено не е бедна държава. За сметка на нашата мила родина …

bore_perniko
bore_perniko

Еми ето какво трябва, да запалим нашата.
Да запалим оня дом на 240 олигофрени.
Да запалим и на тиквуч къщата, апартамента, него да запалим.
Хакнете ме, намерете ме, запалете ме ГДБОП.

Питанката
Питанката

Напълно съгласен с тебе, Боре