Пожарите в Индонезия направиха небето в страховит кървав цвят

4
391

Потребители в социалните мрежи от някои части на Индонезия споделиха снимки и видеоклипове на смущаващо кърваво-червения цвят, който е придобило небето в страната, след огромните пожари, съобщават от BBC. Снимките и видеата доста се доближават до кадри от научната фантастика.

Един потребител в Twitter, публикувайки снимка от кърваво-червеното небе над Индонезия коментира – „Това е Земята, а не планетата Марс“.

 

Хиляди декари са изгорели в Индонезия през последните дни, съобщи службата за наблюдение на атмосферата Коперник в съобщение за медиите, публикувано в петък-

„Смята се, че пожарите са започнали умишлено, за да се изчистят земите за селско стопански цели, по-специално за производството на хартия и палмово масло. Емисиите на CO2 отделяни на ден от пожарите, се равнява на същото количество, което беше отделено при опустошителните пожари през същия период през 2015 г.“, се казва в изявлението, като данните са от Великобританска служба, която е регистрирала показанията.

В Туитър службата отбелязва, че пожарите представляват „заплаха за здравето на местното население и дивата природа“. Президентът на Индонезия Джоко Видодо призова жителите да не подпалват пожари и при възможност да се включат с доброволно съдействие в потушаването на вече разразилите се.

 

 

Защо се случва това?

Пожари като тези не са необичайни за Индонезия, но тази година положението е изключително катастрофично, съобщават от службата за наблюдение на атмосферата.

„Приблизително половината от местния пожарен сезон е преминал, като е очевидно, че тези пожари са необичайни, и това предизвиква сериозна разтревоженост. В Индонезия, изгарянията от пожарите могат да продължат да тлеят при ниски температури дори под земята за много дълго време, а това отделя огромно количество въглероден диоксид, който остава в атмосферата хиляди години.“, казват от службата.

Повечето от изображенията на червеникавото небе бяха направени в събота по обяд около територията на провинция Джами, съобщават от Вашингтон Поуст.

„Молете се за Джами“, написа един потребител в Twitter.

Страховитото небе вероятно е породено от феномен, наречен Rayleigh raspter, отбелязва Newsweek. Поради начина, по който частиците в дима разпръскват слънчевата светлина, преминава повече червена светлина от нормалната синя.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари