Позвъняванията по Skype заемат една трета от световния телефонен трафик

0
18

Ново проучване на анализаторската компания TeleGeography, работеща с данните на телекомуникационния пазар, показва, че популярната VoIP-услуга Skype заема една трета от гласовия телефонен трафик в света – рекордно ниво за VoIP.

По данните на анализаторите можем да направим извод, че обемът на международния телефонен трафик е нараснал с 5% през 2012 г. (490 милиарда минути). В същото време, обемът на гласовия и видео трафик, предаван посредством международни разговори през Skype (или по-скоро от Skype на Skype), е нараснал за миналата година с 44%, до 167 милиарда минути.

Разбира се, ние не сравняваме динамиката на растежа в „Skype“ и традиционните гласови повиквания през телекомуникационните оператори. Ние твърдим, че обичайните телефони и телефонните линии е време да се хвърлят в кошчето на историята, тъй като статистиката е неумолима – тя показва, че с течение на времето, делът на VoIP ще надмине този на телефонните разговори по минути – както международните, така и тези в една и съща държава или град.

Skype и другите популярни подобни услуги, като Viber, WhatsApp, Google Voice, Sipnet и др. започнаха да упражняват много съществен натиск върху телеком-операторите, включително и във финансов план, взимайки им все по-голям дял и принуждавайки ги да прибягват до намаляване на цените на предлаганите от тях услуги.

„Най-интересното е, че през 2012 г. нагледно бе показано, как Skype израсна на телекомуникационната арена – сега тази услуга е важен играч от международна класа. Възможно е с течение на времето, темпът на растеж на Skype да намалее, но той постоянно ще бъде на високо“ – добави анализаторът от TeleGeography.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за