fbpx
0 C
София

Показана бе работата на технология за дистанционно електрозахранване с помощта на мощен лазер – предава 480 W на 300 м

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Основният недостатък на безжичните зарядни устройства е техният малък обсег. Нов проект на Ericsson и PowerLight Technologies демонстрира технология, която захранва преносима 5G базова станция, използвайки лазерен лъч от доста голямо разстояние.

Днес търговските системи за безжично зареждане могат да захранват джаджи като смартфони, слушалки или умни-часовници, разположени върху специални панели. В лабораторни условия вече се тестват варианти, позволяващи зареждане на електроника в помещения, но засега няма търговски решения, които да са готови за зареждане на устройства на големи разстояния, особено на открито.

PowerLight разработва необходимата за това технология от години и сега я показа съвместно с телекомуникационната компания Ericsson. Системата се състои от предавател и приемник, които на теория могат да бъдат разположени на разстояние стотици или дори хиляди метри един от друг. Основното условие е приемникът и предавателят да са в пряка видимост един към друг.

Системата не изпраща електричеството директно, като т.нар. ‘трансформатор на Тесла’. Вместо това предавателят излъчва мощен лазерен лъч към приемника, който от своя страна използва специален набор от фотомодули за преобразуване на фотоните в електричество.

Въпреки че е доста опасно да се използва лъч с висока интензивност при нормални условия, разработчиците разумно заобиколиха проблема с широк ‘цилиндър’ от сензори, които регистрират приближаването на хора, животни или предмети и изключват предаването на енергия в рамките на милисекунда. Твърди се, че дори летящите птици не оказват влияние върху качеството на работата. Освен това, приемникът има резервна батерия за времето, когато предаването е спряно.

По време на експеримента системата PowerLight захранва базова станция Ericsson 5G без друг източник на захранване. Общо 480 вата бяха предадени на разстояние 300 м, но екипът по разработката твърди, че технологията вече може да изпраща 1000 вата на разстояние повече от 1 км.

Безжичното захранване на 5G-решенията ще ги направи по-портативни с възможност за инсталацията им на временни места, където ще има голямо търсене на мобилни комуникации – като фестивали и други събития, или, обратно – по време на бедствия, когато е необходимо бързото разгръщане на необходимата инфраструктура. На теория, технологията може да зарежда електрически превозни средства или дори да се използва в космическите мисии на бъдещето.

PowerLight – това не е единствената компания, която работи над подобни проекти. Миналата година новозеландският стартъп Emrod представи собствени разработки, но вместо лазери и фотоволтаични клетки се използва микровълново излъчване. Разработката на Emrod направи възможно предаването на около 2 KW на разстояние повече от 40 m, а от компанията заявиха, че в бъдеще технологията ще позволи предаването на енергия на десетки километри. Не е изключено, един или повече от тези проекти да успеят и в резултат на това през следващите десетилетия безжичните станции да се превърнат в основа за електропреносните мрежи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
mikgigs
mikgigs
2 месеца

Чувствам, как един ден циганите ще слагат лупи за отклоняване

Blackthorn
Blackthorn
2 месеца

Това може и да работи, но ИЗОБЩО не е безопасно! Дай Боже хората да проявят здрав разум и да не бъде сертифицирано!

Нови ревюта

Подобни новини