Покрай манията за състаряване FaceApp вече има достъп до милиони имена и снимки

Приложението FaceApp отново стана вирусно. Какви подводни камъни крие?

2
856

За последната седмица всички ги видяхте. Фийдът ни се напълни със снимки на застарели хора. Как ще изглеждат приятелите ни когато остареят. Хората очевидно много искаха да знаят това, защото включващите се в предизвикателството са все повече и повече.

Доста малко от потребителите обаче се замислиха какво се случва точно със снимките им. Приложението на практика  събира снимките на всеки, който ги предоставя доброволно, както и името и други лични данни. Информацията остава на сървърите на компанията и след време може да бъде използвана за съвсем други цели.

Редица специалисти са притеснени за това и споделят, че потрбителите не са си взели бележка от случилото се с Cambridge Analytica. Вече повече от 100 милиона потребители ас свалили аплкацията, а хората, чиито снимки вече са на сървърите на апликацията  вече са от 121 страни.

Сигурни сме, че почти никой не е чел какво точно пише в общите условия на приложението

А там именно има изречение, че давате съгласието си компанията да използва качената от вас оригинална снимка, както намери за добре. В момента, в който я качите тя става вече нейна собственост и дори след време да има някаква злоупотреба – вие няма да имате право на възражения или искове.

Редица издания в САЩ бяха още по-разтревожени, когато научиха, че компанията, стояща зад приложението всъщност е руска. Това може би не тревожи толкова нас българите, но опасностите от това да предоставяте снимките си по този начин са наистина много.

Замислете се как ще се почувствате, ако ликът ви стане част от рекламна кампания. Или ако станете лице на кампания, която не харесвате или на някакъв дискредитиращ продукт. Според запознати не са малко и случаите, в които хората качват и нецензурни снимки, такива на които се виждат и други хора или изобщо кадри, които никога не биха подозирали, че може да са част от това.

Най-малкото, което може да се случи по този начин е да предоставите безплатно снимката си за тестове на някоя система за AI разпознаване. Подобен бе и случая с #10years challenge преди време, когато хората, пуснали го, макар и останали неизвестни бяха заподозрени в нещо подобно.

Не е ясно, доколко качествено изкуственият интелект на FaceApp би могъл да обработва тези снимки само със силите на локалните мобилни устройства, без използването на мощни външни сървъри. FaceApp усъвършенства своите алгоритми за промяна на лицата, като ги обучава с помощта на качените от потребителите снимки. По принцип, това може да се направи и с мобилното устройство, тъй като към днешен ден новите смартфони имат машинно обучение в Android и iOS. Но според експертите, FaceApp би предпочела да използва именно своите компютри, за да обучи алгоритмите си с елементи на изкуствен интелект.

В общите условия на приложението има още нещо притесненително. За да инсталирате и използвате приложението вие давате разрешението то да използва всички снимки във вашия телефон. Както и да работи във фонов режим. Само можем да предположим какво може да започне да прави такова приложение, докато кротко си стои на телефона ви и вие си мислите, че не го използвате.

За сега обаче, явно няма проблем. Всичко това изглеждa като поредната буря в чаша вода

Експертът по кибербезопасност, известен с псевдонима си Елиът Елдерсън (истинското име е Батист Робер) инсталира това приложение и провери къде се изпращат лицата на потребителите. Френският експерт по киберсигурност разкри, че FaceApp изпраща към своите сървъри само снимките, които трябва да бъдат обработени.

Интересно е къде се намира този сървър. Оказа се, че неговото местоположение е в САЩ, а не в Русия. Бегъл поглед върху логовете на хоста дадоха възможност на Forbes да се убеди, че това е истина и сървърите на FaceApp.io са разположени в дата центровете на Amazon в САЩ. Но по-важното е, че Елдерсън забеляза, че приложението използва код, създаден от трети лица. А това означава, че то ще се свързва със сървърите на разработчиците, най-малкото, за качва обновявания. Проверката показа, че и тези сървъри се намират в САЩ и Австралия.

Задължително прочетете и:

Опасен ли е руският FaceApp за вашата поверителност?

 

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oceanic815
Oceanic815

*Препоръка*

„Както и да работи в бекграуда“

Правописна грешка, аз лично виждам и стилистична. Да кажеш, че на български нямаме подходяща дума, та трябва използваме заемката.

Бих го написал – „Както и да работи във фонов режим“.

мъни
мъни

Доста организирана кампания срещу тва приложение. Пък те всички работят на тоя принцип. Теглиш си някаква тъпа игричка тя иска достъп до целия ти телефон – карти с памет, галерии, гпс-а, телефонен указател, съобщения, настройки – абсолютно всичко.