Покупките от Amazon се превръщат в лотария

1
140

Основателят на независимото издателство No Starch Press Бил Полък обърна внимание на проблема с продажбите на фалшиви книги чрез Amazon. Мошеници вземат чужди книги, разпечатват свои собствени фалшиви тиражи и продават фалшивите книги чрез Amazon със същия SKU (stock keeping unit).

На фотографията е показано пиратското копие на много популярната книга за програмиране „Python за деца“, която мошениците са отпечатали върху некачествена хартия с черно-бели изображения и лоша подвързия.

Най-печалното във всичко това е, Amazon смесва стоките с еднакъв SKU.

Ето едно сравнение на оригиналната и пиратската версия на книгата „Python за деца“. Главната разлика е липсата на цветни илюстрации.

Пиратските книги идват директно от складовете на Amazon – най-големият ритейлър в света няма сили да проследи и навреме да махне фалшификатите. И ги разпространява.

Разследването показа, че книгата „Python за деца“, както и „Командният ред в Linux“ (The Linux Command Line), най-вероятно са отпечатани чрез онлайн услугата CreateSpace.

Бил Полък още през 2016 година съобщи, че Amazon разпространява фалшива версия на книгата „Командният ред в Linux“. Тогава Amazon махна както фалшивите, така и оригиналните книги и издателят също пострада.

Сега историята се повтори. След жалбата от пиратството, на 21-22 март Amazon прекрати продажбата на няколко книги на издателството No Starch Press, независимо дали са оригинални или фалшиви.

Полък счита, че една от основните причини за това е прекалено голямата автоматизация на бизнеса на Amazon.

Amazon обяви, че за да реши този проблем, от месец април тази година ще въведе регистър на интелектуалната собственост. В този регистър всяка компания може да внесе своя логотип и обектите на интелектуална собственост.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари