Венецуела

Използването на бойни роботи вече е реалност. Основната цел на това високотехнологично оръжие не бяха войниците на противника на бойното поле. Нападението срещу лидера на Венецуела Николас Мадуро показа, че автономното оръжие е много подходящо за екстремистите.

Досега бойните дронове се използваха само за поразяване на добре укрепени големи цели. Дроновете от този тип струват много милиони и са достъпни само за най-големите армии в света. Но на 4 август всичко се промени. Обикновените масово произвеждани дронове раниха седем военнослужещи по време на военния парад в Каракас. Целта бе президентът на Венецуела Николас Мадуро. Той бе спасен от военните, успели да свалят безпилотните летателни апарати.

Министърът на вътрешните работи на Венецуела Нестор Реверол съобщи подробности за случилото се. Терористите са използвали два стандартни дрона DJI Matrice 600, които обикновено се използват в кинопродукцията. Тези дронове могат да носят тежките видеокамери. Но в този случай те са били натоварени с по 1 килограм пластичен експлозив C-4, допълнен с поразяващи малки метални късове. Радиусът на поразяване при взрива на този дрон в около 50 метра. Мадуро и хората до него са се спасили благодарение на това, че дроновете са били свалени на сравнително голяма височина. Но седем души бяха тежко ранени.

Защитата от подобни атаки с дронове изисква огромни ресурси. От друга страна, за терористите използването на подобно оръжие е изключително изгодно. Дроновете от подобен вид не са особено скъпи, продават се навсякъде и за тяхното използване не се изискват на практика никакви технически умения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари