Политиката е била движеща сила зад разпространението на зловреден код

0
477

Мошениците в Интернет се възползват от всяко по-голямо събитие, завладяло медиите, за да провеждат измамнически атаки, подлъгвайки потребителите да кликат на линкове, които да заразят компютрите им. Миналата година обаче това е достигнало нови висоти и то особено по отношение на политиката. Това разкрива Comodo в последния си доклад за заплахите в Интернет през 2017.

Изборите по света, обвиненията в кибершпионаж, тестовете с ядрено оръжие, всички тези събития са придружени от мащабни кампании в киберпространството от страна на умели престъоници. Така например, компанията регистрира внезапен ръст на атаките с Kryptic в САЩ. Това е заплаха, която служи за пълното компрометиране на системата и поемане на контрол над нея от страна на атакуващата страна. 94% от тези атаки са били насочени към системи във Вирджиния, където в началото на ноември се провеждали оспорвани избори за губернатор на щата.

Срещите между световни политически лидери също често е било за покачване на атаките. Компанията регистрира необичаен ръст от 20 000 вирусни инфекции в същия ден, в който се провежда срещата между китайския и американския президент. А когато старши съветникът на Доналд Тръмп организира среща с китайски бизнесмени в средата на май, Comodo засича внезапен ръст от 30 000 вирусни атаки. Необичайни повишения на разпространявания зловреден код бива регистриран през май, когато Северна Корея провежда тест с атомна бомба, както и след това в началото на септември. Последва и бурята от негодувание и заплахи на Тръмп към Северна Корея в Twitter и познайте: това, което последва бива описана от Comodo като „стряскащо високо разпространение на троянски програми“. И за това си има конкретна причина, става ясно от доклада.

Анализът на Comodo над тези засичания предполага, че мрежовите администратори в Северна Корея се опитват да защитят компютърните системи, на които има нелицензирани копия на Windows 7, използвайки най-различни подходи, в това число използването на инструменти за отдалечено наблюдение, за да следят какво правят потребителите на компютрите си и се опитват да преодолеят механизма за контрол на акаунта в Windows“, пишат авторите на доклада.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари