fbpx
3.8 C
София

Полицията в Сан Франциско получи разрешение да използва роботи със смъртоносна сила

Най-четени

Полицията в Сан Франциско ще може да използва роботи, способни да убиват хора в извънредни ситуации. Законодателите одобриха предложението за спорна нова политика.

Решението беше взето след емоционално натоварен дебат, който отрази разделението по отношение на подкрепата за правоприлагащите органи с военен клас въоръжение. Гласуването в Градския надзорен съвет беше 8-3. Мнозинството се съгласи да предостави на полицията тази възможност въпреки силните възражения на различни граждански групи.

Те смятат, че правомощията на полицията ще се увеличат още повече, въпреки че вече водят до неправомерно третиране на различни групи. 

Полицейското управление на Сан Франциско заяви, че не разполага с предварително въоръжени роботи и не планира да въоръжава роботи с оръжие.

Но отделът би могъл да използва роботи, оборудвани с взривни заряди, „за да достигне, обезвреди или дезориентира опасен престъпник“, когато той застрашава други животи.

Това обяви говорителката на Полицията на Сан Франциско Алисън Макси

Роботи, оборудвани по този начин, ще се използват само при екстремни обстоятелства, за да се спаси или предотврати по-нататъшна загуба на невинни животи.

Беше формализирано изискване да са изчерпани всички алтернативни методи и тактики за деескалация, преди да е разрешено използване на роботите. Само ограничен брой високопоставени служители биха могли да разрешат използването на роботи като вариант за използване на смъртоносна сила.

Понастоящем полицията в Сан Франциско разполага с десетина функциониращи наземни робота, които се използват за оценка на бомби или за наблюдение в ситуации с ниска видимост, съобщават от отдела. Те са придобити между 2010 и 2017 г. и нито веднъж не са били използвани за доставяне на взривно устройство, казват полицейските служители.

Но изричното разрешение е било необходимо, след като тази година влезе в сила нов калифорнийски закон. 

Той изисква от полицейските и шерифските управления да инвентаризират оборудването от военен клас и да поискат одобрение за използването му. Щатският закон е изготвен миналата година от градския прокурор на Сан Франциско Дейвид Чиу. Целта му е да даде на обществеността форум и право на глас при придобиването и използването на оръжия от военен клас в полицейска среда.

От другата страна на залива на Сан Франциско полицейското управление на Оукланд се отказа от подобно предложение след обществен отзвук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини