Полицията и Facebook ще работят заедно по разпознаване и предотвратяване на масови престрелки

3
158

Facebook отдавна се бори с насилието, което потребители качват в социалната мрежа. Американските органи на реда започнаха съвместна работа с най-голямата социална мрежа в света, като предоставиха на Facebook кадри от престрелки, с които алгоритмите с изкуствен интелект да разпознават, премахват и сигнализират за видео клипове и излъчвания на живо на престрелки.

Технологичният гигант ще си партнира не само с полицията в САЩ, но и с тази на Обединено кралство, които изпращат обучителни видео материали от тренировъчни сесии по време на престрелки. Тези видеоклипове ще бъдат използвани, за да помогнат на Facebook да разработи нови алгоритми, и да надгради вече съществуващите, за да разпознават бързо и навременно актове на насилие, масови покушения и престрелки, публикувани в социалната мрежа, съобщи британската столична полиция в изявление във вторник.

„С тази инициатива ние целим да подобрим разпознаването на кадри от първо лице на насилие и масови престрелки в реално време и да накараме алгоритмите да не бъркат реални покушения с недействителни, като например кадри от игри, филми, сериали или други“, заявиха от Facebook в публикация в блога си в същия ден.

Отговорникът за правилата на общността на Facebook, Стефани МакКурт заяви, че компанията се ангажира да подобри алгоритмите си за разпознаване на актове на насилие и масови престрелки, като за целта ще получи щедра и надеждна подкрепа от полицията, която ще осигури обучителни кадри.

„Това партньорство с органите на реда ще помогне за обучението на нашите системи, базирани на изкуствен интелект, като обема на кадрите ще е достатъчен, за да могат алгоритмите да идентифицират максимално точно кадрите на насилие“, казва МакКурт в изявлението си.

Последната масова стрелба

Масовата стрелба в Крайстчърч в Нова Зеландия, беше излъчвана на живо във Facebook Lie и въпреки че оригиналният поток стоя в мрежата по-малко от час, преди модерацията да го премахне, много потребители бяха записали случващото се и го качиха отново милиони пъти. Въпреки че Facebook разполага с алгоритми за незабавно премахване при засичане на нередно съдържание, те не успяха да сработят в тази ситуация. Facebook също така има алгоритми за мигновено премахване на защитено с авторски права съдържание (оригинални песни, филми или сериали) и на порнография.

В изявление след случилото се, през месец март, вицепрезидентът на Facebook за управление на продуктите, Гай Росен, обясни защо алгоритмите на компанията не са успели да засекат на време излъчването на живо на стрелеца – те не са обучени за разпознаване на такъв тип ситуации.

„Ще трябва да предоставим на нашите системи голям обем от данни и кадри на този специфичен вид съдържание, а това е доста трудно, тъй като такива събития за щастие са редки“, каза Росен в публикацията.

Сега Facebook разполага с часове кадри на масови престрелки, предоставени от полицията. Клиповете идват от записите на телесните камери, носени от служителите по време на обучение за боравене с огнестрелно оръжие, за да могат алгоритмите да се обучават как изглеждат кадрите, когато са качени или излъчвани от самия стрелец. Органите на реда казват, че освен Facebook, записите също ще бъдат изпратени и до други компании, но кои са те, към момента не е известно.

Facebook се обърна към градската полиция на Великобритания с идеята, като тя бързо беше приета, а кадрите ще започнат да се изпращат до компанията от месец октомври. Градската полиция заяви, че органите на реда в САЩ също ще предоставят кадри на заснети масови престрелки и покушения на Facebook.

ФБР не отговори на искане за коментар.

„Технологията, която Facebook иска да създаде, би могла действително да сработва ефективно и навременно при нуждата от идентифициране на атаки с огнестрелни оръжия в ранните им етапи и потенциално да помогне на полицията по целия свят да се намеси максимално бързо и адекватно при подобни инциденти. Алгоритмите, които автоматично ще спират и изтриват излъчвания на атаки на живо, също биха помогнали за предотвратяване на подобни действия и атакуване на токсичните идеологии, които ги подкрепят“, заяви в изявление Нийл Басу, главният комисар за специални операции на Обединеното кралство.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тралала
Тралала

Е точно пък изкуственият интелект на Фейсбук, айде няма нужда. Кой знае и от това какво го*но ще излезе и как пак някой ще си скубе косите.

Ohoh
Ohoh

Какъв е проблемът, че някой е записал реално случила се престрелка и я е качил онлайн? Защо се борят срещу фактите – нали това са истинските новини?

Може би смятат, че престрелките са скрита реклама на производителите на оръжие, за която не са платили…

Напред, науката е слънце
Напред, науката е слънце

Не може на тази територия да живеят толкова прости хора, просто не може…МЪКА МЪКА….