Половината от родителите искат забрана на смартфоните в училище

3
344

Малко по-малко от половината родители от Обединеното кралство, 49%, смятат, че училището на децатаим трябва да забрани мобилните телефони, сочи проучване на сайта за сравнение на цени и оферти на стоки на британския пазар uSwitch

Всеки осми родител казва, че училището на детето му вече е направило това.

Проучването от малко над 1000 души също предполага, че средната парична стойност на устройствата, които пренася всяко дете в училище със себе си е около 301 паунда (650 български лева).

Миналата година тогавашният министър на културата Мат Ханкок заяви, че се възхищава на училищата, които налагат забрани за мобилни телефони.

Някои обаче твърдят, че забраните не позволяват на децата да се научат как да саморегулират използването на електронни устройства, като смартфони.

Проучването, проведено от Opinium по поръчка на uSwitch подсказа, че средната стойност на цената на джаджите и устройствата, които децата носят със себе си в училище непрекъснато нараства.

Изчислявайки броя на ученици от общото население на Обединено кралство, uSwitch изчисли, че стойността на всички устройства на учениците през 2019 струват над 2,3 милиарда паунда, или около 5 милиарда лева.

Освен това, 43% от децата имат по-нов модел телефон от родителите си и общо възрастните харчат 13 милиарда британски лири, или 28 милиарда лева всяка година за телефонни сметки, натрупани от техните наследници.

„Броят на приспособленията, които учениците носят всеки ден в клас е умопомрачителен“, казва Ернест Доку, експерт по мобирни телефони в USwitch

Разбираемо е, че родителите са загрижени децата им да не бъдат разсейвани от мобилните устройства докато са в училище, но според Доку, забраната на устройствата не е решение.

„Много е вероятно децата да използват цял набор от електронни устройства, когато влязат на пазара на труда. Училището е едно място, където те трябва да могат да се учат да боравят с технологиите ефективно в безопасна среда. Освен това много родители искат спокойствието да могат да се свържат с децата си в спешни случаи и да разберат къде се намират, ако не се появят у дома в обичайното време, независимо дали им се обаждат или използват приложение.“, допълни той.

Не всички са съгласни с подхода

Някои твърдят, че светът е пълен с джаджи, затова децата не трябва да бъдат откъснати от това да ги използват.

„Ако училищата и образованието са това, което трябва да ни подготви за новия свят, тогава изучаването как да използваме мобилния си телефон – кога е подходящо и кога не е, е много важна част от качественото образование“, каза Пол Хауърд – Джоунс, прогедиор по невронауки и образование в университета в Бристол преди Би Би Си през юли миналата година.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Цитат сериал: „Кога стана това? Кога се случи така, че терористи и психопати шепнат нощем в ушите на децата ни, докато родителите са през една стена от тях?“

Kuzmanovv
Kuzmanovv

Там на Острова могат да забраняват каквото си искат – например „забрана на ДВУполовите бракове“ … 😀.

Ратнемок
Ратнемок

Прочетох заглавието и първата ми мисъл беше, че това е за България, обаче пусти му clickbait – за бозавите англичани било…