„Умните“ колони, като например Amazon Echo и Google Home, вече оказват сериозно влияние върху живота на хората, които се възползват от тях. До това заключение са стигнали експертите от Strategy Analytics според проучване на повече от 4 хиляди собственици на смарт-колони. Изследването е проведено сред жители на САЩ, Франция, Германия и Великобритания през юли и август 2018 година.

Почти половината от участниците в проучването (за да сме точни – 49%) заявяват, че вече не си представят живота без „умните“ устройства, а около две трети от анкетираните (65%) съобщават, че благодарение на смарт-колонките, им е станало значително по-лесно да използват съвременните технологии у дома. Освен това, 70% от анкетираните посочват, че колоните с гласови асистенти са се оказали много по-полезни, отколкото са си представяли.

Заедно с това, 63% от анкетираните са изразили загриженост по отношение на това, че „умните“ говорители могат да записват звуци и разговори в дома, без съгласието на собствениците.

Също така, в хода на проучването се оказа, че хората предпочитат гласовото, а не сензорното управление. Повече от половината от анкетираните използват у дома си по няколко умни-колони. Най-често, „смарт“ говорителите се намират в хола – така са направили 64% от анкетираните. Също така, те се използват в спалнята и кухнята: тези стаи за разположение на смарт-колоните са избрали 33% и 29% от анкетираните.

Сред най-популярните сценарии на употреба на високоговорителите с гласов контрол се оказа слушането на музика или радио, за информация относно прогнозата за времето, получаване на друга информация и слушане на новини.

Проучването на Strategy Analytics разкрива доминиращата позиция на устройствата на Amazon – те се използват в 82% от домакинствата, които са оборудвани с „умни“ функции. На второ място по популярност е моделът на Google (29%). Също така, в класацията са влезли и колоните на JBL и Apple с показатели за присъствие съответно 7% и 6%.

По време на изследването е установено, че 25%, които не използват днес смарт-колони, ще си закупят такова устройство още следващата година.

Коментирайки резултатите, заместник-председателя на Strategy Analytics Дейвид Марсър посочи, че смарт-колоните се характеризират с едни от най-високите рейтинги на удовлетвореност на потребителите.

Проучването показа, че умните колони вече трайно се установяват на пазара и, че много хора все още не рискуват да изпробват новата технология, но в следващата една година има голяма вероятност те да придобият първия си „умен“ говорител“ – казва експертът.

Според предвижданията на Strategy Analytics, световното търсене на умни колони през 2018 година ще нарасне до 115% и ще достигне 71,6 милиона устройства.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари