Полутвърдият електрод решава проблема с дендритите в батериите с твърд електролит

0
879

Ако в съвременните батерии заменим течния електролит с твърд, то те стават много по-безопасни и предлагат значително по-голям капацитет. Експерименталните версии на батерии с твърд електролит показват двойно по-голяма плътност на енергията в сравнение с литий-йонните варианти. Учените от MIT успяха да намерят решение на ключовия проблем на тези батерии – бързата поява на дендрити. Оказа се, че дендрити не се образуват ако за електрод в тези батерии се използва полутвърд материал.

По-високият капацитет на батериите с твърд електролит изисква по-висок заряден ток, който от своя страна води до бързото образуване на дендрити – кристални иглички на повърхността на електродите, които могат да предизвикат късо съединение.

Специалисти от няколко американски университета предложиха много оригинално решение на този проблем. Те създадоха полутвърд метален електрод, който е сплав от натрий и калий плюс амалгама. Новият електрод е достатъчно гъвкав и при неговото използване не се образуват пукнатини в електролита и иглички в електродите, които могат да доведат до късо съединение.

По време на зареждане и разреждане на новите батерии с полутвърди електроди става възможно подаването на 20 пъти по-голям заряден ток в сравнение със стандартните електроди от твърд литий, без да се образуват дендрити, а температурата на батерията остава ниска и не влияе на твърдостта на електроните.

Очакванията са новото изобретение да намери приложение още в края на тази година.

4.5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари